S Kazi přes řeku Berounku. V Černošicích opět jezdí přívoz

30. květen 2015

Jeden z nejstarších přívozů v českých zemích obnovili na Berounce v Černošicích u Prahy. Využít ho můžou místní i výletníci, kteří si chtějí užít malebnou plavbu podél prastarých trampských osad.

Až čtyřicet výletníků najednou se může ode dneška svézt po Berounce lodí Kazi. A to konkrétně v Černošicích u Prahy, kde si od začátku 20. století budovali pražští továrníci honosné vily a trampové podél řeky stavěli své osady.

Přívoz tu ale vznikl daleko dřív. Lidé ho podle dokladů využívali už ve středověku. Dlouhou dobu nefungoval. Teď ho obnovil Zdeněk Bergman.

„Loď připomíná nejstarší českou kněžnu, která naproti na skále Kazín měla svou tvrz,” vysvětluje jméno lodi Bergman. Kazi bude podle něj vyrážet tři až čtyřikrát denně z části Černošic Mokropsy a bude stavět na celkem pěti místech na obou březích Berounky.

Kormidelníkem je zkušený Petr Žaba, který na řekách v Česku i jinde po světě strávil desítky let. „Cesta po Berounce je nádherná. Jsou tu volavky popelavé, ledňáčci, je to prastará rekreační oblast, kde vznikaly první osady českých trampů zkraje 20. století,″ říká.

Berounka je mělká řeka, proto musí převozníci používat hloubkoměr, aby nenarazili na dno. Nejhlubším místem je bod pod skálou Kazín, má pět metrů.

Obnovená tradice

Přívoz Kazín fungoval staletí, v druhé polovině 20. století však zanikl. Lávka, která ho nahradila, se kvůli častým povodním neosvědčila.

Ještě v 90. letech přívoz obnovila legendární pražská převoznice Věra Kadlecová, která převážela lidi jen přes řeku z Mokropes do osady Kazín. Teď se výletníci projedou po řece až dvě hodiny.

„Přívoz Kazín jsme obnovili v místech, kde je zmiňován nejstarší přívoz v Čechách. Tady se vždycky žilo u vody. Z toho možná pochází původní přezdívka obce - Mokropsy. Žili tu lidé urousaní od bahna, byli to rybáři, košíkáři. Je doloženo, že pomáhali královské družině v lovu divoké zvěře,” konstatuje Zdeněk Bergman.

Plavební sezóna startuje v sobotu 30. května a končí 28. září.

Spustit audio