S požárem v Tehovci u Prahy bojovalo v noci 30 hasičských jednotek. Škody jsou odhadem v desítkách milionů

17. květen 2023 14:15

Hasiči v noci likvidovalií požár objektu řetězce se zahradní technikou Hecht v Tehovci u Prahy. Po 22. hodině vyhlásili dokonce nejvyšší stupeň poplachu Z a povolali další posily. Po 23. hodině dostali požár pod kontrolu. Nikdo při požáru nebyl zraněn, škody se odhadují v desítkách milonů korun.

Hasiči stále likvidují večerní požár prodejny se zahradní technikou v Tehovci u Prahy. Předpokládaná škoda je 60 milionů korun, příčina zatím není známa. Hasiči mají požár pod kontrolou a snížili stupeň poplachu ze zvláštního na třetí. Na místě bylo ráno osm profesionálních a 12 dobrovolných jednotek, zásah potrvá minimálně celé dopoledne, řekla ČTK před 7:30 mluvčí krajských hasičů Vladimíra Kereková.

"Potřebujeme tam hodně hasičů, které potřebujeme střídat. Zasahují v dýchací technice, rozebírají propadlou střechu, dohašují ohniska," uvedla mluvčí. Přímé škody podle ní hasiči zatím vyčíslili na 60 milionů korun, je ale možné, že konečná částka bude vyšší. Příčinu vyšetřovatelé dosud neznají, podle mluvčí se zatím pořádně nemohli dostat na místo.
Hasiči k události vyjížděli ve středu kolem 18:30. Podle informací ČTK hořel objekt řetězce se zahradní technikou Hecht. Kouř byl večer vidět z dalekého okolí. Při požáru nebyl nikdo zraněn ani se nenadýchal kouře, bez zranění se obešel i noční zásah, takže přivolaná posádka zdravotnické záchranné služby z Říčan mohla být odvolána.

Požár zasáhl střešní prostor přibližné s rozlohou 30krát 20 metrů, střechou se rychle šířil. Před 19:30 hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu, po 22:00 nechal velitel zásahu vyhlásit zvláštní, tedy nejvyšší stupeň poplachu a povolal další techniku a hasiče, aby se v práci mohli střídat. Vodu hasiči čerpali z požární nádrže v Tehovci a později také z rybníku Požár v Louňovicích.

"Pokud to situace dovolovala, bylo několik vodních proudů nasazeno vnitřkem budovy. Více proudů ale hasiči nasadili ze žebříků a plošin, neboť bylo zapotřebí hasit plameny zachvácenou střechu," uvedl na webu středočeských hasičů Ladislav Holomčík. Krátce před 23:00 už mohli hasiči z přízemí budovy začít vynášet zboží na místo střežené policií. Měření množství škodlivin v ovzduší nezjistilo překročení hygienických limitů. Po lokalizaci požáru kolem 23:15 se mohli někteří z téměř 200 zasahujících hasičů začít vracet na základny.

autor: JMys | zdroje: ČTK , HZS Středočeského kraje
Spustit audio