S teplejším počasím se začínají objevovat první klíšťata

23. březen 2017

Jaro je tady a s ním i první klíšťata. Hygienici už začínají sledovat jejich výskyt. První případy klíštěcích kousnutí totiž lékaři evidují, už když se venkovní teplota ustálí na několika stupních nad nulou, což bývá právě teď v březnu.

Výskyt klíšťat postupně roste s teplotou. Podle hygieniků je nejrizikovější období od května do července.

To, kolik klíšťat se letos vyrojí ve středních Čechách, záleží hlavně na počasí. Klíšťatům vyhovuje vlhko a teplo, nesvědčí jim naopak sucho. Obvykle se jich nejvíce objevuje v sezoně po mírné zimě, jaká byla například vloni.

V loňském roce bylo ve středních Čechách také nejvíce pacientů s boreliózou od roku 2014. Podle hygieniků se nemocí nakazilo celkem 320 lidí. Přibylo také pacientů s encefalitidou, celkem jich lékaři zaznamenali 42. Nejčastěji se nakažená klíšťata vyskytují na Příbramsku, s odstupem pak následuje Rakovnicko.

Základní rady, jak se před klíštětem ochránit, jsou použití repelentu, jehož zápach klíšťata odrazuje, při pobytu v přírodě je vhodné nosit oblečení s dlouhými nohavicemi i rukávy a uzavřené boty. Hygienici také doporučují vyhýbat se místům, kde by se klíšťata mohla vyskytovat, například zarostlým loukám.

autor: Barbora Kebzová
Spustit audio