S věkem roste počet onkologických onemocnění prostaty. Léčba je účinná pouze při včasném odhalení

30. leden 2019

Kvůli řešení povánočních a vánočních depresí a následků přejídání jste možná zapomněli na pravidelné lékařské prohlídky. Pro každou ženu je samozřejmostí, že dvakrát do roka chodí ke svému ženskému lékaři. Bohužel oproti tomu tradice pravidelných prohlídek u mužů se u nás teprve vytváří. Radí MUDr. Petr Grenar.

Specificky mužskou prohlídkou je urologické vyšetření prostaty. Muži by toto vyšetření neměli podceňovat a absolvovat ho i bez zjevných problémů. Onkologické onemocnění prostaty přichází plíživě, a když začne působit problémy, je většinou již pozdě na úspěšnou léčbu.

Prostata je mužská žláza, která je nenápadná a o její existenci zdravý muž neví. Pokud je v pořádku, nedělá žádné problémy. Ale s věkem může zbytnět, zvětšit se a začít mužům způsobovat různé problémy. To se projevuje především zhoršením močení. Ze začátku proud moči začne postupně slábnout a sila močení se může oslabit až do té míry, že se proud moče zastaví. To už jsou extrémy, ke kterým by při pravidelných prohlídkách nemělo dojít.

Pravidelné prohlídky jsou pro ženy již samozřejmostí. Muži by měli mít k sobě stejný přístup

Každý muž po 50 roce věku by si měl nechat preventivně vyšetřit prostatu, ať má potíže nebo nemá. V primární péči toto vyšetření může poskytnout praktický lékař. Ale je ideální, pokud vyšetření prostaty provede odborník, tedy urolog. Vyšetření se provádí manuálně per rektum – konečníkem. Vyšetři se prostata, vyhodnotí se její konzistence, tuhost a velikost, provede se ultrazvukové vyšetření a odebere se krev na onkologický marker, který může ukázat, jestli není riziko onkologického onemocnění. Pokud vznikne podezření, následuje další vyšetření, které onkologické onemocnění potvrdí nebo vyvrátí.

Onemocnění je možné účinně léčit, pouze pokud je včas odhaleno

Onemocnění prostaty jsou benigní a maligní. Mezi benigní onemocnění patří především zánětlivé zvětšení prostaty. Hrozbou jsou ale onemocnění maligní. Jedná se o karcinogeny. S věkem se výskyt onkologických onemocnění zvyšuje. Problém je, že toto onemocnění léta probíhá bez vedlejších příznaků, takže muž o onkologickém onemocnění ani neví. Nemá příznaky. A když se u karcinogenu prostaty příznaky konečně projeví, tak už bývá pozdě. Tumor z lůžka expanduje do okolí, může metastázovat do kostí a léčba je složitější. Navíc většinou s nedobrým efektem. Když se tumor diagnostikuje zavčas, má malou velkost, dá se účinně léčit. Léčba je operativní, ale prognóza pacientů je velmi dobrá.

Spustit audio