S vyhřezlou ploténkou musíte zkoušet, co vám dělá dobře

Je možné, že se vám někdo ze známých už svěřil, že měl vyhřezlou ploténku. A že se dával dohromady pěkně dlouho. Někteří dokonce ani netušili, že za jejich urputnou bolest zad nebo kyčle mohl právě tento problém. O zrádných ploténkách hovořil MUDr. Bohumil Svášek.

Plotének máme v těle celkem 23, jejich výhřez přitom patří k častým onemocněním páteře. Nejčastěji se projevuje bolestí v oblasti zad a krční páteře, ale objevit se mohou také bolesti horních končetin, kyčlí nebo kolen. Diagnóza proto není jednoduchá. „Ploténka se může projevovat různě a naopak různé jiné potíže mohou vypadat, že jsou od ploténky, přičemž od ploténky nejsou," upozorňuje primář Slatinných lázní Toušeň.

Typickou skupinou jsou pacienti mezi 30 a 50 roky, ale vyhřezlá ploténka se objevuje také u daleko mladších i starších lidí. „Hlavními příčinami jsou buď úraz, což je méně časté, nebo degenerativní změny čili změny z opotřebování. Myslím, že je to případ od případu, velmi individuální," dodává Bohumil Svášek.

Pokud je vám vyhřezlá ploténka diagnostikována a nejedná se o stádium určené k operaci, zachovejte se především dle vlastních pocitů. „Musíte zkoušet, co vám dělá dobře. A to je různé. Někomu dělá dobře třeba teplo, někomu určitý pohyb. Třeba když je vám špatně, tak někdy vám dělá dobře, když chodíte po čtyřech," říká Bohumil Svášek s tím, že chůze po čtyřech může vypadat absurdně, ale v danou chvíli důraz kladete především na vlastní úlevu.

Primář Slatinných lázní Toušeň hovořil také o tom, jakými způsoby je možné vyhřezlou ploténku řešit a kdy už je nezbytná operace. Sdělil navíc, jak vypadá rekonvalescence, v čem může pomoci pobyt v lázních a jak je potřeba cvičit a rehabilitovat, aby nás podobný problém už znovu nepotkal.

Spustit audio