S vysokou horečkou ihned k lékaři, i když nekašlete. Může signalizovat kožní onemocnění růží

1. duben 2020

Infekční kožní onemocnění tzv. růží může vzniknout po přechodném oslabení imunity. Způsobuje ho infekce hemolytickým streptokokem, který se v podkoží pomnoží a způsobí infekční kožní zánět. Onemocnění se projevuje vysokou teplotou, únavou a lokálním bolestivým zarudnutím kůže a vždy vyžaduje razantní a dlouhodobou léčbu antibiotiky. Radí MUDr. Petr Grenar.

Kožní onemocnění tzv. růží způsobuje beta hemolytický streptokok, který jako prvotní infekt do těla vstoupí i pouhou miniaturní oděrkou a v němém stadiu čeká, až dojde k oslabení organismu. K oslabení imunity může dojít i pouhým stresem, ale často onemocnění vzniká po úraze, viróze nebo chřipce. Streptokok se v podkoží následní pomnoží a způsobí infekční kožní zánět.

S vysokou horečkou ihned k lékaři a dobře prohlédnout dolní končetiny

Projeví se často nejprve prudkým vzestupem teplot, kdy v počátku skutečná příčina není hned patrná. Po infektu je proto nutné doslova pátrat. Nejčastěji se totiž projeví na dolních končetinách v oblasti plosky nohy, kde může být skrytá mykóza v meziprstí, což je ostatně i vhodné vstupní místo pro samotný patogen. Mnohdy rozsah infektu neodpovídá výši teploty.

Pacient může trpět vysokými horečkami při pouhém menším lokálním zánětu. Tento stav ale dlouho netrvá. Pokud se infekt neléčí, zánět se velmi rychle rozšíří. Lymfatickou cestou rychle postupuje dále a způsobuje až septickým stav, který může končit hospitalizací a může mít dramatický průběh.

Léčba vždy vyžaduje razantní léčbu antibiotiky

Růže musí být léčena dostatečně dlouho. Pokud léčba není dostatečně agresivní a účinná, dochází k chronickému zánětu. Pak již pominou výrazné celkové příznaky (horečka, únavnost, pocit schvácenosti), zůstává pouze bolestivost v oblasti kožního zánětu, který se ale po studeném obkladu může srovnat.

Patogen ale v latentním stadiu v podkoží nadále přečkává a doslova čeká na oslabení organismu, kdy ze zdánlivě plného zdraví růži chytneme znovu. Není to ale nové onemocnění, jedná se naopak o starý zánět.

Dalším problémem pak je, že onemocnění postihuje i lymfatickou drenáž dolních končetin, kde zůstává zbytkové poškození lymfatické tkáně. Při opakovaných růžích pak zůstávají dlouhodobé otoky, které samy o sobě zhoršují prognózu růží do budoucna. V oblasti otoku se růže mnohem častěji opakuje a mívá mnohem horší průběh. Pokud pacient navíc trpí chronickou žilní nedostatečností v rámci varixů, vzniká vážná komplikace vleklých bércových vředů. Onemocnění růží proto nikdy nepodceňujte.

Spustit audio