S žádostí o kotlíkovou dotaci uspělo ve Středočeském kraji přes 900 domácností

12. prosinec 2013

Příspěvek na nákup nového kotle dostane 912 středočeských domácností. Zájemců o přidělení takzvané kotlíkové dotace bylo víc, a tak rozhodovala hlavně rychlost – kdo přišel na úřad dřív a měl všechny doklady v pořádku, tomu Středočeský kraj peníze přislíbil.

Úspěšný žadatel o kotlíkovou dotaci má nyní devět měsíců na likvidaci starého kotle. Zároveň musí v tomto čase koupit a nainstalovat kotel nový a předložit kompletní doklady ke kontrole.

Vše si tedy zaplatí sám, podepíše smlouvu o dotaci a až po podpisu smlouvy mu přijdou peníze na účet. Tam by se měly objevit do třiceti dnů.


Kotlíková dotace
Lidé ve Středočeském kraji topí zhruba ve sto šestnácti tisících kotlech na tuhá paliva. Kotlíková dotace má domácnosti motivovat k nákupu kotlů nových, šetrnějších k životnímu prostředí. Společný projekt, na němž se podílí stát a příslušný region, se už osvědčil například v Moravskoslezském kraji.

Podvádět s dotací se prakticky nedá. Kromě jiného budou úřady chtít čestné prohlášení, že žadatelé nemají žádné dluhy, dále výpis z katastru nemovitostí, ověřené kopie faktur za nákup kotle nebo certifikát výrobku a datum jeho uvedení do provozu.

Příspěvek z takzvaných kotlíkových dotací je přibližně 50 procent kupní ceny kotle. Maximální výše příspěvku na jeden kotel je 40 tisíc korun.

Dotace je určená pro středočeské domácnosti, které vymění třeba ručně plněné kotle na tuhá paliva za nízkoemisní automatické kotle na uhlí, biomasu, jejich kombinaci nebo za kotel plynový. Mezi obyvatele středních Čech rozdělí úředníci 40 milionů korun.

autor: duch
Spustit audio