Salát osprchujte a schovejte do lednice, vydrží čerstvý a křupavý. Připravíte z něj i omáčku

9. červen 2023

Hlávkový salát je nejlepší čerstvě sklizený – je křupavý a jemně nasládlý. Pokud ho nesklízíte na vlastní zahrádce, může se tomu kupovanému stát, že povadne. Původní křupavost mu vrátíte tak, že ho před přípravou osprchujete studenou vodou a vložíte ho na 15 minut do lednice.

Na prodloužení čerstvosti funguje i to, když mu dole odkrojíte kus stonku, položíte ho na talířek s vodou a opět vložíte do chladu ledničky. Pokud budete vodu denně vyměňovat, celá hlávka salátu zůstane čerstvá o několik dní déle. Při zpracování hlávky salátu ho nikdy nekrájejte, ale postupně odebírejte vrchní listy.

Recept na omáčku z hlávkového salátu

Salát operte, nakrájejte na tenké proužky a vymačkejte přebytečnou vodu. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku a vymíchejte světlou jíšku. Do jiného hrnce si dejte vařit osolenou vodu, do jíšky přidejte nakrájený salát, promíchejte a zalijte osolenou vroucí vodou. Nechte provařit asi 1-2 minuty a zalijte smetanou. Do hotové omáčky přidejte rozkvedlaný žloutek a na závěr dle chuti pouze dosolte.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.