Salát s kozím sýrem a pomerančovou zálivkou ochutnala herečka Tereza Kostková

Salát s kozím sýrem a pomerančovou zálivkou

Šéfkuchařka pražského Bistra Santinka Petra Procházková naučila Naďu Konvalinkovou a Patrika Rozehnala připravovat salát s kozím sýrem. Zapekla ho na perníku a přelila pomerančovo-medovou zálivkou. Ochutnávku si nenechal ujít ani herečka a moderátorka Tereza Kostková.

Pomerančová zálivka s medem

pomerančová šťáva ze dvou pomerančů
2 lžíce bílého vinného octa
pepř
sůl
5 lžic medu (ideálně pokojové teploty)

Postup:

Z pomerančů vymačkáme čerstvou šťávu, přidáme med a vinný ocet. Dobře promícháme a dochutíme solí a pepřem.

Salát s kozím sýrem

listový salát (může být i vícero druhů, záleží na naší chuti)
cherry rajčátka
měkký kozí sýr
vlašské ořechy
sezónní sladké ovoce (jahody, granátové jablko, …)
namleté ořechy (vlašské ořechy nebo piniová semínka)

Potírání kozího sýru zálivkou

Postup:

1. Salát vypereme a natrháme do mísy. Přidáme nakrájená cherry rajčátka.

2. Zalijeme zálivkou a dobře promícháme. Nakonec zasypeme nadrcenými vlašskými ořechy.

3. Kozí sýr nakrájíme na plátky a položíme na perník (kupovaný perník na strouhání). Použít můžeme ale jakékoli pečivo, záleží na naší chuti. Sýr nikdy nepečeme samostatně, protože se při pečení rozteče a špatně by se s ním pracovalo. Před pečením sýr polijeme připravenou zálivkou.

4. Pečeme v rozehřáté troubě na 3 až 5 minut.

Patrik Rozehnal, Petra Procházková, Tereza Kostková a Naďa Konvalinková

5. Zapečený sýr přidáme do mísy se salátem a dozdobíme nakrájeným sezónním ovocem.

Petra Procházková

Vyučila se v roce 1989 u Krbu v Praze. Více jak 10 let ale pracovala mimo obor, pak se vrátila ke kuchařině při vaření dětem v mateřské škole. Později ji oslovit Titus Eliáš, majitel pražských restaurací. Dnes pracuje na pozici uznávané šéfkuchařky Bistra Santinka v Praze 6. Petra ráda připravuje saláty, studenou kuchyni a nade vše miluje pečení. Tvrdí o sobě, že nemá žádný vyhraněný kulinární styl. Je zadaná.