Salát z pečené červené řepy od Romana Janouška ochutnávala Vendula Svobodová

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Salát z pečené červené řepy

Za dalším receptem jsme se vydali legendární restaurace u prvorepublikové plovárny Jureček v Říčanech u Prahy. Restaurace se jmenuje stejně jako plovárna a v tamní kuchyni šéfuje Roman Janoušek. Vrchní degustátorskou se tentokrát stala Vendula Svobodová.


Salát z pečené červené řepy:

Ingredience
  • červená řepa
  • rukola
  • polníček
  • baby špenát
  • ledový salát
  • baby mrkev
  • ředkvička
  • kozí sýr
  • med
  • pomerančová šťáva
  • balzamikový ocet
  • tymián
  • limetková šťáva
  • cukr
  • sůl
  • olivový olej

Postup:

Do pekáče nasypeme hrubou mořskou sůl, na kterou položíme řepu. Pečeme ji celou, neoloupanou řepu ve slupce, aby neztratila barvu a nevytekla z ní šťáva. Navíc tak sůl prostoupí i do řepy. Pečeme přibližně jednu až dvě hodiny na 160 až 170 °C.

Po upečení řepu oloupeme a naložíme do rozvaru z balzamikového octa, medu, pomerančové šťávy, tymiánu a cukru.
Baby karotku uvaříme a následně nakrájíme na plátky. Ředkvičky omyjeme, očistíme a nakrájíme na jemné plátky. Ledový salát omyjeme a natrháme. Určitě jej nekrájíme nožem, protože salát pak rychleji ovadá. Rukolu, polníček a baby špenát omyjeme.

Roman Janoušek se salátem z pečené červené řepy

Kozí sýr nakrájíme na plátky silné asi 1,5 cm. Vložíme ho do skleněné mísy a necháme rozpéct na grilu. Grilujeme na sucho, dokud nám nevznikne zapečená kůrčička. Trvá to asi pět minut. Sýr můžeme připravit i v troubě, teplo by ale mělo být nastaveno pouze seshora.

Na závěr dáme všechny ingredience do mísy, zlehka promícháme a dochutíme solí, limetkovou šťávou a trochou olivového oleje. Na salát na konec umístíme připravenou řepu a sýr, který může být jak studený, tak ohřátý na grilu.

Roman Janoušek

Narodil se v roce 1978. První kuchařské pokusy prováděl ještě doma, když pekl bábovky a jiné dezerty. Láska ke sladkému mu vydržela dodnes a není pro něj problém upéct i narozeninový dort. Vařil na mnoha místech, dokonce i ve Španělsku v Andalusii. Dnes nabízí jídlo hostům v restauraci Jureček. Sám má rád jednoduchá jídla – třeba šťavnaté zeleninové saláty.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...