Samice Yai přivedla v ZOO v Chlebech na svět mládě vzácné opice langur duk. Gratulace chodí z celého světa

30. červen 2018 08:34

V noci z úterý na středu se v ZOO Chleby narodilo mládě nejvzácnějšího zvířete, které jev České republice k vidění – opice langur duk. Tento druh je zároveň považován za nejkrásnějšího primáta na světě. V Evropě a Americe je chován jen po jednom kuse.

„Chov duků je nesmírně obtížný a v podstatě ve všech zoo brzy uhynuli. K odchovu nám chodí gratulace typu: „Absolutně fantastické!“ a přicházejí i z významných zoo světa, včetně ZOO San Diego,“ prozradila Karolina Dufková ze ZOO v Chlebech.

Své první mládě tam porodila pětiletá samice Yai, která do ZOO Chleby přicestovala před téměř dvěma lety spolu se samcem Thua Noi (otec mláděte) a samicí Ding. Chlebská skupina je jediná mimo jejich tropický domov, v neasijských zoo žije pouze jedna samice v Zoo Philadelphia v USA a jeden samec v Kölnu.

Mládě opice langur duk porodila samice Yai

„Jsou to potravní specialisté, pro které dovážíme listí z Laosu a Vietnamu. Proto je zdárný chov chlebských langurů a narození mláděte obrovským úspěchem v rámci zoologických zahrad celého světa, stejně jako jejich příchod do ZOO Chleby v roce 2016. Získat tato extrémně vzácná a chovatelsky komplikovaná zvířata je diplomatický úspěch. Languři k nám přišli po třech letech vyjednávání, snažení, získávání informací a příprav,“ dodala.

Několikadenní mládě je velké a vyhlíží zdravě. Je stále se svojí matkou, dobrým znamením je podle jejích slov i to, že je aktivní, vyhledává struky a pije. „V tomto okamžiku ještě není známo, zda je mládě samec či samice. Již samotné narození je velkým úspěchem, ale i přes zdárný start do života mládě čekají nejnáročnější dny a týdny. Kritický je minimálně první půlrok života, přesto pevně věříme, že se jej podaří zdárně odchovat,“ říká Karolina Dufková.

ZOO Chleby, která se nachází nedaleko Nymburka, byla založena před více než 20 lety. V roce 2017 se stala 20. členem Unie českých a slovenských zahrad (UCSZOO), a je také členem Euroasijských zoo – EARAZA.

autor: Von
Spustit audio