Saturn neboli Hladolet

24. leden 2005

Minulý pátek jsem tu začal s vyprávěním o jazykovém zákulisí názvů, které teď slýcháme ze zpravodajství o zkoumání Saturnova měsíce Titanu sondami Cassini a Huygens. Začal jsem Saturnem, ale stačil jsem vlastně jen říct, jak je to pojmenováváním planet obecně. Že dnes se jmenují podle hlavních římských bohů, což Římané měli od Řeků, kteří tento systém v době výprav Alexandra Velikého přejali od východních národů; první pojmenovali planety podle svých bohů Babylóňané.

Říkal jsem také, že římská jména planet podle jmen římských bohů se postupně prosadila po celém světě, původně ovšem každý národ říkal planetám po svém a jsou to opravdu zajímavé názvy. Turkmeni prý Venuši například říkali Patušaja, což znamenalo Hvězda, při jejímž objevení je třeba vyhnat na pastvu. Také kazašské jméno Venuše je pěkné Tul Katyn znamená svárlivá baba; to prý vycházelo z toho, že Venuše v zimě nejvíc září v době největších mrazů a mrazy venku působí i mráz v srdci, tedy ve vztazích mezi lidmi. České jméno Venuše bylo láskyplnější, znělo Krasopaní. To ale nebyl původní lidový název této planety, to Karel Hynek Thám se za obrození domníval, že bychom planetám měli říkat hezky česky, a tak české názvy stvořil. Kromě Krasopaní vymyslel jméno Dopropán pro planetu Merkur, Smrtonoš pro Marse, Jupiteru říkal Kralomoc a Thámovo jméno pro Saturn je vůbec nejpěknější, znělo Hladolet.

Michal Novotný

Čímž jsem se dostal nazpět k Saturnu, k planetě, jejíž měsíc Titán je teď vědecky zkoumán. Saturn je tedy jméno římského boha, toho, jehož si Římané později ztotožnili s řeckým bohem Kronem, což byl jeden z Titánů, otec nejvyššího řeckého boha Dia. Řekové měli poslední dvě jim známé planety hezky srovnané jaksi rodově. Pátá planeta Zeus a za ní jeho otec Kronos. U Římanů pak Jupiter a za ním jeho otec Saturn. Tato logika se pak zachovala i v moderní době. Když byla za Saturnem roku 1781 objevena sedmá planeta, dostala jméno Kronova neboli Saturnova otce Urana.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.