Sbíráme semínka rostlin

3. září 2021

Která a proč sbírat? Bývají to semínka rostlin neobvyklých, na trhu zřídka dostupných nebo tradičně pěstovaných našimi předky. Případně semínka čehokoliv, co se nám líbí a dobře u nás na zahradě prospívá. Díky sběru ušetříme za nákup semen v příští sezoně a přebytky můžeme rozdat přátelům a známým. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„Salát, který roste i v létě, nebo zase časně zjara, hrášek vysoký, s velkým luskem, fazol se zajímavou barvou a velikostí jak semene, tak i lusku, plnokvěté, zářící měsíčky, různé druhy lučního kvítí, brutnák, okrasný len, máky, koukol, třeba i astry, cínie. Nebo rajčata. To je jen malý výčet rostlin, u kterých můžeme semena sbírat.

Rostliny, které vypadají solidněji než ostatní, si označíme, a nebudeme z nich trhat ani květy, ani plody (lusky) před dozráním. U rajčat už před květem zabalíme květenství do tylového nebo jiného prodyšného materiálu, aby nám práci nezhatily včely nebo jiný opylovač (který by mohl přenést pyl z jiné odrůdy). Když kvítek opadne a tvoří se rajče, už ochranu nepotřebuje.

Semena u květin sbíráme tehdy, kdy začínají usychat

U vybraných rostlin hlídáme, aby se u nich květy proměnily v plody, semena. Nejkvalitnější je osivo z léta, kdy má dostatek sluneční energie a tepla na vyzrání, dosušení. To vše je předpokladem pro kvalitu do příštích let, která se přenáší v klíčící rostlince.

Semena tedy sbíráme za suchého slunného počasí, u květin tehdy, kdy začínají usychat. Zralá semena po sběru očistíme od zbytků plodů a natě, necháme je oschnout a uchováme v temnu a chladu. Papírové sáčky (skleněné dózy apod.) se semeny popíšeme, abychom je na jaře při výsevu nezaměnili.“

Spustit audio

Související