Sbírka modelů lokomotiv Luboše Langa; povídání s Antonínem Blažkem o nepříjemné situaci - střetu člověka s vlakem

23. listopad 2011
Region expres , Region expres , Region expres

Fotograf Luboš Lang povypráví o své sbírce modelů lokomotiv. Pavel Petr se společně s Antonínem Blažkem, náměstkem generálního ředitele Českých drah pro dopravu, zamyslel nad nepříjemnou situací, která vás může při jízdě vlakem potkat. Konkrétně u střetu s člověkem.

Luboš Lang je profesí fotograf. Jeho snímky jsou spojeny především s ledním hokejem a českým národním týmem. Sport ale nebyl tématem pro nadcházející příspěvek. Hlavní slovo v něm budou mít modely lokomotiv. Luboš Lang je jejich sběratelem.

Jízda vlakem s sebou nepřináší jen příjemné okamžiky. Čas od času dojde k nehodě na přejezdu a v těch horších případech ke střetu s osobou pohybující se v kolejišti. Pavel Petr druhou zmíněnou událost nedávno zažil. Jeho příspěvek berte jako zamyšlení nad celou událostí. Přidal ale především radu, jak se třeba na delší jízdu vlakem připravit. Řada věcí vás totiž může zaskočit.

Informace z Českých drah:
Od 11. prosince bude platit nový jízdní řád Českých drah. Ten s sebou bohužel přináší i navýšení ceny cestovních dokladů. Obyčejné jízdné podraží v průměru o pět procent. Z něho se budou jako doposud standardním způsobem vypočítávat ceny dalších produktů.

U mezinárodních jízdních dokladů dochází v současnosti ke zvýšení ceny v důsledku poklesu kurzu české koruny vůči euru, od srpna tento pokles činí 6 %, přičemž ceny mezinárodních jízdních dokladů jsou stanoveny v eurech.

Jak konkrétně se vás proto zvýšení cen dotkne? Alespoň pár příkladů. Za sedmikilometrový úsek Kolín - Velin zaplatíte nově 17 korun místo původních 16. Na trase z Prahy do Ústí nad Labem, jedná se o úsek dlouhý 106 kilometrů, se jízdné navýší o pět korun. Při jízdě do 120 kilometrů vydáte o šest korun více oproti aktuálně platnému jízdnímu řádu Českých drah. Tak ať vás zdražení jízdenek nepřekvapí.

Spustit audio