„Scénu, jak se snažím pochopit systém nabíjení, jsem si nechala připsat.“ Teroristka Iva Janžurová o hraní ve filmu i na divadle

28. únor 2020

„Proč si neudělám víc volna? Protože pořád nevím, jestli ty volné dny mají větší smysl než moje práce,“ prohlásila herečka na Knižním festivalu v Ostravě.

Iva Janžurová je nominovaná na Českého lva za film Teroristka. Ve filmu i střílí. „Požádala jsem režiséra Bajgara, aby mi připsal scénu, jak se doma sama jako samouk snažím tu brokovnici rozebrat, pochopit princip jejího nabíjení,“ popisuje.

„Nedávno jsem ten film viděla a zdálo se mi, že je dobrý.“ Přesto je k sobě kritická. „Že jsem to neudělala špatně, si teď říkám o svých filmech z 60. a 70. let, kdy jsem k sobě byla velmi kritická. Takže po 20 letech to budu říkat i o Teroristce,“ směje se.

Mám pořád plné jeviště

„Dospěla jsem k současnému šťastnému pocitu radosti z toho, že mám pořád plná hlediště. Když se snažíte dělat divadlo pravdivě, vznikají opravdu životodárné kontakty,“ prozrazuje Iva Janžurová v Blízkých setkáních.

Čtěte také

„Když jsem zjistila, že na Audienci u královny se teď prodávají lístky ke stání, vyběhla jsem si ve Stavovském divadle až nahoru, abych zažila, z jaké výšky mě vidí ti obětavci, co tam prostojí celé představení. Dojalo mě to,“ přiznala moderárorovi Jiřímu Holoubkovi. „Takže až přestanu hrát divadlo, tak pomalu vrostu do země.“

Pamatuje si na své dětské knihy? Jaká je pro ni role božské Sarah? Co se jí stalo, když si na scéně v roli královny zapálila cigaretu? Oslovuje ji královský majestát?

autoři: Jiří Holoubek , eh
Spustit audio

Související