Sdílená kola se po zimní přestávce vrací do pražských ulic. Co nového se chystá?

7. březen 2019 08:48

Do pražských ulic míří kromě sdílených bicyklů i stovky elektrokol. Od jara je chtějí začít nabízet další bikesharingové společnosti.

S novinkou přichází třeba známá společnost Rekola, která v Praze nabízí sdílená klasická růžová kola. Systém půjčování elektro-Rekol by měl fungovat podobně jako u klasických bicyklů.

Na trh s pražskými sdílenými koly přichází i doteď ne příliš známý hráč - společnost Homeport. I tento podnik nabídne elektrokola. Měla by jich být zatím asi pětistovka. Postupně ale bude počet narůstat. Firma zatím fungovala jen v Karlíně, od 1. dubna bude sdílená elektrokola nabízet v širším centru města, ale taky třeba v Horních Počernicích. Kolik lidé za půjčení zaplatí, o tom se ještě jedná.

Před dvěma lety jste mohli v ulicích zahlédnout i žlutočerná kola společnosti Ofo, která nabízela bicykly na Praze 7. Tehdy slibovala velkou expanzi, loni se ale firma z českého trhu stáhla. Podle mluvčího radnice Martina Vokuše se žádný návrat žlutočerných kol neplánuje. Zmínil ale ještě jednu bikesharingovou společnost, která v Praze působí - firmu Velonet. Pronajímá červená kola, zatím jen na Praze 4. Vyjednává ale s ostatními městskými částmi, aby se do nich svá kola mohla také přesunout.

autoři: Jessica Petrů , mav
Spustit audio