Se svatebním dortem nesmíte krouhat zatáčky. Umělecká cukrářka ze Zruče nad Sázavou vyrobí až 400 makronek za den

9. listopad 2019 15:00

Cukrářka Michaela Fajmanová peče sladkosti s láskou. V jejím studiu na náměstí ve Zruči nad Sázavou vznikají malá umělecká díla, která se vám rozplynou na jazyku. Za den zvládne vyrobit 400 makronek. Se svatebním dortem si hraje téměř týden.

„Začala jsem s pečením na mateřské dovolené s tím, že jsem potřebovala pro dceru dortík, a nenašla jsem nikoho, kdo by to udělal podle mých představ. Tak jsem se do toho pustila sama,“ vzpomíná na začátky svého podnikání umělecká cukrářka Michaela Fajmanová. Na práci cukrářky se jí nejvíc líbí, že není jednotvárná. Nejčastěji vyrábí francouzské makronky, čokoládové pralinky a dorty.

Při výrobě pralinek se často nechává unést fantazií. Nejoblíbenější příchutí je náplň z mučenky. „ Ty barevné jsou pistácie s troškou skořice, tady je oblíbený slaný karamel, tato je s růžovým pepřem, s perníkem a s balsamicem,“ cukrářka Michaela Fajmanová stále vymýšlí nové kombinace náplní. Často dává pralinky otestovat svým dětem a kamarádům. „Co uspěje, to jde potom do prodeje.“

Dorty na zakázku zdobí cukrové květiny. Cukrářka Michaela Fajmanová má za sebou i řadu úspěchů na cukrářských soutěžích

V malém studiu na náměstí najdete i maketu svatebního dortu, se kterým Michaela Fajmanová uspěla v soutěži o nejlepší svatební dort. Výroba takového dortu pro 70 osob zabere asi čtyři dny práce. Dorty ze Zruče nad Sázavou připomínají umělecká díla. Dopravit je potom na místo určení bývá někdy obtížné. „Klienty vždycky nabádám, aby s ním nekrouhali zatáčky, protože i super sestavený dort, pokud pojedete rychle, tak se vám může cestou zhroutit,“ usmívá se umělecká cukrářka.

Spustit audio