Sedloňov a řezbářka Jarmila Haldová patří k sobě. Její nezaměnitelný rukopis zdobí výstavní síň

26. březen 2019
Česko – země neznámá

Sedloňov je malebná vesnička v údolí Zlatého potoka v srdci Orlických hor. Znají ji hlavně milovníci zimních sportů, ale je i východiskem pro turistiku v každém ročním období. Za kulturou a historií se tam můžete vydat do bývalé sedloňovské školy, kde je dnes také síň místní znamenité výtvarnice a řezbářky Jarmily Haldové. K vidění jsou tam její dřevořezby, loutky, betlémy i ilustrace. Prostor je zároveň propojený s Památníkem obce.

 

Jarmila Haldová k Sedloňovu neodmyslitelně patří. Narodila se v roce 1951 v Praze, ale v roce 1975 se se svou rodinou usadila na úpatí Orlických hor. Její ilustrace doprovodily řadu knih pohádek a pověstí z Orlických hor. V řezbářské dílně pak pod jejíma rukama vznikají reliéfy více než stovky českých panovníků, kteří ovlivnili vývoj našeho národa, ale také betlémské postavičky nebo loutky.

Nejrozměrnější dílo vytvořila Jarmila Haldová v roce 2010. Návštěvníci ho mohou vidět na čelní stěně obřadní síně místního obecního úřadu, který také sídlí v bývalé škole. Malba připomíná dvě pověsti z historie Sedloňova: stavbu 300 let starého kostela, na které se údajně podíleli andělé, a vznik sedloňovského znaku se sedlem a lilií.

Ta vypráví o tom, jak si šlechtic z opočenského zámku vyjel do svých lesů a ztratil zlatem vyšívané sedlo. V lesích kolem dnešního Sedloňova žili uhlíři, kteří vyráběli v milířích dřevěné uhlí. Jeden z nich v lese zlaté sedlo našel, a protože to byl sice chudý, ale poctivý muž, donesl svůj nález na opočenský zámek. Za svou poctivost byl odměněn a na památku této události dostala vesnice jméno Sedloňov a erb se zlatým sedlem a lilií.

Existuje ale i jednodušší vysvětlení: obec leží v horském sedle, tedy v horském údolí. Nejpravděpodobnější je však verze, že se Sedloňovu dřív říkalo Nové sídlo - tedy starou češtinou Siedlo nové.

Když se v Sedloňově domlouvali na vzniku minimuzea v bývalé škole a chtěli představit zdejší tradice a významné osobnosti, zákonitě došli i ke jménu Jarmily Haldové, "ženy tisíce zájmů", která celý svůj život tvoří hlavně srdcem a nehledí na zisk. Bylo tedy jasné, že část prostoru věnují právě jejímu dílu. Haldové výtvarný rukopis se tam ale nakonec krásně propojil i s místní historií, s připomínkou divadla, pro které paní Jarmila tvořila plakáty a scénografii, s ilustracemi k pohádkovým knížkám a k pověstem, k botanickým monografiím nebo k začátkům lyžování v Orlických horách.

V expozici památníku obce Sedloňov jsou k vidění kostýmy místních ochotníků a další předměty a materiály spojené s divadlem, historické dokumenty jako doklad doby, v níž v této obci vedle sebe dlouho pokojně žili Češi a Němci, a také pomůcky, které připomínají vývoj zdejší školní výuky. Návštěvu s průvodkyní si můžete ve všední dny dohodnout přímo na obecním úřadě, který v bývalé škole sídlí.

autor: VaW
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.