Šéf Lesní správy Lány Miloš Balák dostal tříletý trest za manipulaci s veřejnými zakázkami

7. květen 2021 12:00

Kladenský soud ve čtvrtek uložil šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi tříletý trest ve věznici s ostrahou za manipulaci se zakázkou. Rozsudek není pravomocný. Soud uznal vinným i Libora Tkadlece z firmy EBS. Veřejná zakázka, se kterou měli obžalovaní manipulovat, se týkala úprav svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava.

Kromě nepodmíněného tříletého trestu ve věznici s ostrahou uložil soud Balákovi čtyřletý zákaz činnosti a peněžitý trest. Podle rozsudku ovlivnil veřejnou zakázku.

Manažer firmy Energie stavební – báňská (ESB) Libor Tkadlec dostal podmíněný a peněžitý trest. Firma ESB má zaplatit peněžitý trest přes pět milionů korun a má několikaletý zákaz účasti ve veřejných zakázkách.

Obžalovaní od začátku odmítají, že by se dopouštěli nezákonného jednání.

Miloši Balákovi navrhoval státní zástupce trest čtyři roky vězení, zákaz činnosti a peněžitý trest dva miliony korun. Tkadlecovi byl navržen trest 3,5 roku a peněžitý trest a firmě Energie stavební – báňská peněžitý trest osm milionů korun a zákaz plnění veřejných zakázek nejméně tři roky.

Soudce Petr Sedlařík v pátek řekl, že obžalovaní ovlivňovali přípravu projektu a porušili zásady pro zadávání veřejných zakázek včetně rovného přístupu pro všechny účastníky a transparentnosti. Společnost ESB měla mít ze zakázky zisk téměř devět milionů korun, to se ale vzhledem k zahájení trestního stíhání nestalo. Hodnota zakázky byla zhruba 200 milionů korun.

autor: hnn | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio