Šéfredaktorem Zahrádkáře je Jan Stanzel. To, o čem píší v časopise, zkouší na vlastní zahradě

9. březen 2023, aktualizováno

Už 20 let jezdí na chalupu kousek od Želivky. Pěstuje tam zeleninu, ovocné stromy, keře i květiny. Taky africké fialky. Jeden čas jich měl hodně přes 100. Není divu, že je předsedou specializované základní organizace Českého zahrádkářského svazu Saintpaulia. S panem Belo Jamriškou napsali o těchto oblíbených pokojovkách knížku.

Na chalupě u pana Stanzela nás zaujal třeba brambořík břečťanolistý (Cyclamen hederofolium), drobná rostlinka, která u nás přezimuje, nebo maličký brambořík Cyclamen coum. A v době květu je prý přenádherná dřevitá pivoňka: „Dostal jsem ji asi před 20 lety od zahradníka pana Horáka, s jedním květem a jedním listem. A dnes je to mohutný keř, který zdobí 70 až 100 květů.“ Jedno zahradní zákoutí obsadily včelíny. „Jsem i včelař, sice teprve pár let, ale je to koníček, který mě baví, podobně jako ta zahrada.“

A jak se daří časopisu Zahrádkář? Má stále mnoho čtenářů a také předplatitelů. „Předplatitelé, v dnešní době, to je poklad. Máme jich asi 42 tisíc.“ Úctyhodné číslo, v době internetu, který nabízí obrovské množství informací. „Když hledáme na internetu, tak musíme hodně přebírat. Internet snese úplně všechno a to si my, jako naučně-populární časopis, nemůžeme dovolit. Máme kvalitní, znalé autory a snažíme se, aby náš čtenář dostal pravdivou informaci,“ dodává šéfredaktor časopisu Jan Stanzel.

A na čem ze své zahrady si nejraději pochutnává? Které keře vysadil do jedlého živého plotu? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.