Semena k výsadbě, sníh na streše domu, akvaristika

29. leden 2011

V tomto díle se dozvíte, že semena vysazujeme z kraje jara, ale nakupovat je musíme mnohem dříve. Vše podstatné o přípravě semen na výsadbu zjišťovala Markéta Vejvodová. Také vás letos potrápil sníh? Dozvíte se, jak stavět dům tak, aby se sníh na střeše nebo ve výklencích neusazoval. Uvažujete o tom, že si pořídíte akvárium? Potom právě pro vás máme pár dobrých doporučení. Čeho se rozhodně vyvarovat vám poví zkušená akvaristka Dagmar Hurychová.

Nákup semen a jejich klíčivost
Semena vysazujeme z kraje jara, ale nakupovat je musíme mnohem dříve. Ze všeho nejdříve si ale musíme promyslet, jaké kytičky nebo zeleninku bychom letos na zahradě vlastně chtěli zasadit? Možná pro letošní rok nic nakupovat nemusíte, použít můžete i vaše zbylá loňská semínka – ale musíte je nejprve zkontrolovat! Vše podstatné o přípravě semen na výsadbu zjišťovala Markéta Vejvodová u Vlastimila Kubína ze specializovaného zahradnictví SEZAM.

Portrét sběratele Erbenovy Kytice
Přestože Erbenova Kytice patří do povinné školní četby, těší se dlouhodobě přízni čtenářů. Karel Čermák jí propadl natolik, že už sedmnáct let sbírá různá vydání této knihy. A ve sbírce má dnes 187 exemplářů. O svém koníčku si povídal s Janem Zítkou.

Hrozba sněhu na domě
Také vás letos potrápil sníh? A říkáte si, že už to stačilo? Jenomže jestliže se chystáte na jaře začít se stavbou vašeho nového domu, a neohlídáte si, aby se sníh na domě pro jeho nevhodné tvary či materiál neusazoval, může vás každoročně v zimě trápit i menší sněhová nadílka... Jak stavět dům tak, aby se sníh na střeše nebo ve výklencích neusazoval, hovořila Markéta Vejvodová s Robertem Virtem, fotografem časopisů o bydlení.

Chyby a omyly začínajících akvaristů
Uvažujete o tom, že si pořídíte akvárium? Potom právě pro vás máme pár dobrých doporučení. Dnes totiž budeme mluvit o nejčastějších chybách a omylech začínajících akvaristů. Ty někdy mohou mít, bohužel, přímo fatální následky. Čeho se rozhodně vyvarovat vám poví zkušená akvaristka Dagmar Hurychová v rozhovoru s Janem Zítkou.

Dobrá rada na závěr
Tymián: Podporuje imunitu, má protibakteriální účinky, zlepšuje vylučování sekretů a velmi příznivě účinkuje na sliznice plic i odkašlávání. Využívá se při zánětlivých potížích plic i zažívacího traktu.

autor: Eduard Hrubeš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.