Senátní volby ve středních Čechách: těsný souboj o druhé místo v Příbrami, v Kladně a Kolíně stávající senátoři neobhájí

3. říjen 2020 22:25

Řadu zajímavých výsledků přineslo první kolo senátních voleb ve středních Čechách. Své mandáty neobhájí stávající senátoři v Kladně a Kolíně, jiný senátor bude zastupovat i Rakovnicko, které patří do volebního obvodu Louny.

KLADNO

Do druhého kola postoupili Adéla Šípová za Piráty a Petr Bendl za ODS. Mandát tu neobhájí stávající senátor Jiří Dienstbier z ČSSD, který mezi třinácti uchazeči skončil až šestý. Na třetím místě je staronový primátor Kladna Milan Volf, kandidující za Českou pravici.

KOLÍN

Svůj senátorský mandát neobhájí stávající senátorka Emilie Třísková, která po předchozí kandidatuře za ČSSD nyní kandidovala jako nezávislá a skončila v prvním kole až čtvrtá. Do druhého kola postoupili Pavel Kárník (STAN) a Ivan Karen (ANO). S nepatrným odstupem třetí skončil kandidát ODS Michal Zapletal.

PŘÍBRAM

Do sečtení posledního okrsku nebylo jasné jméno druhého postupujícího kandidáta. První kolo s přehledem vyhrál Petr Štěpánek (STAN), o druhé místo soupeřili stávající senátor Jiří Burian (ODS) se Stanislavem Holobradou (ČSSD). Nakonec šanci na obhájení mandátu těsně uhájil Jiří Burian.

LOUNY (zahrnují Rakovnicko a část Kladenska)

V obvodu Louny neobhájila svůj post stávající senátorka Zdeňka Hamousová. Před šesti lety kandidovala za hnutí ANO, teď za Unii pro sport a zdraví. Spokojit se musela se čtvrtým místem. O dvě postupová místa svedli těsný souboj tři kandidáti, nakonec byl nejúspěšnějším z nich Ivo Trešl (STAN). Spolu s ním postoupil do druhého kola Vladimír Drápal (ODS+TOP 09+KDU-ČSL+KAN). Se třetím místem se musel spokojit kandidát hnutí ANO Milan Rychtařík.

ČESKÁ LÍPA (zahrnuje část Mělnicka)

V tomto obvodu jako jediném, který má sídlo nebo zasahuje do Středočeského kraje, skončil na prvním místě stávající senátor. Jiřího Voseckého (STAN+SLK) doprovodí do druhého kola s velkým odstupem Vít Vomáčka kandidující za ODS.

PRAHA 1

Velmi blízko vítězství hned v prvním kole byla kandidátka ODS, STAN a TOP 09 Miroslava Němcová, k překročení 50procentní hranice jí chybělo necelých 500 hlasů. Ve druhém kole ji vyzve stávající senátor Václav Hampl (KDU-ČSL+Zelení).

PRAHA 5

Jasné dva favority měly senátorské volby v Praze 5, kde do druhého kola postoupili Michael Žantovský (ODS+STAN+TOP 09) a stávající senátor Václav Láska (Senátor 21).

PRAHA 9

I v senátním obvodu Praha 9 měli jasný náskok před ostatními dva kandidáti. Stávající senátor David Smoljak (STAN+Piráti+TOP 09) s téměř 43% podporou se utká ve druhém kole s kandidátem KDU-ČSL a ODS Eduardem Stehlíkem, který získal přes 30 % hlasů.

autor: Pavel Kozler
Spustit audio