Senior prodával kufr za 400 korun, přišel o 100 tisíc. Kriminalita v online prostředí vzrostla meziročně o neuvěřitelných 94 procent

14. duben 2023 10:00

Stále více nakupujeme přes on-line bazary nebo platíme přes internet. S tím ale také prudce stoupají počty případů kyberkriminality. Policisté radí jediné, být na internetu vždy obezřetní a nikdy nesdělovat citlivé osobní údaje.

„Chtěla jsem prodat hodinky přes internet za 1500 korun,“ vypráví dvaaosmdesátiletá paní Eva z Prahy.

Přes internet nakupuje pravidelně, v mobilu má internetové bankovnictví a e-mailovou adresu používá už řadu let. Zájemkyně o hodinky se jí ozvala přes mobilní aplikaci a napsala jí zprávu: „Chtěla bych to doručit přes kurýra, protože se k vám hned tak nedostanu.“

"Už to mě trošku zarazilo. A zarazil mě i pravopis, protože slovo kurýr napsala s měkkým i nebo psala: ‚udělám v zálohách, udělám záloha'.“

Paní Eva se poradila s dcerou a prodej zastavily, takže o žádné peníze nepřišla. Podle kriminalistů se s největší pravděpodobností jednalo o podvod, kterých podle mluvčího Policejního prezidia Jakuba Vinčálka přibývá.

Nárůst téměř o 95 %

„V roce 2022 došlo k výraznému nárůstu trestné činnosti v on-line prostředí, oproti roku 2021 o 94 %,“ uvádí mluvčí.

Přesné číslo nárůstu je 94,9 %. V roce 2021 to bylo v Česku 9518 činů, v roce 202218554 činů. Co se týká středních Čech, předloni kriminalisté evidovali 917 případů, rok 2022 se zastavil na čísle 2051.

Trestná činnost v on-line prostředí je desetiprocentní z celkové evidované kriminality v ČR. Kromě podvodů do on-line kriminality patří i mnoho dalších prohřešků. Může se jednat o mravnostní trestnou činnost, o autorskoprávní delikty nebo nenávistné projevy.

Triky, které podvodníci také používají

Ondřej Penc z odboru prevence na Policejním prezídiu vyjmenovává některé smyšlené legendy, které podvodníci používají:

„Nejhlavnější legenda, která směřovala na seniory, byla legenda ‚vnuk‘. Pak to jsou různé technické věci, jako: ,Přišli jsme vám zkontrolovat zásuvky, elektrickou energii, odběr. Přišli jsme vám vrátit přeplatek, mám pětitisícikorunu a potřebuje rozměnit‘."

Petr Staněk, architekt kybernetické bezpečnosti na středočeském hejtmanství připomíná, která citlivá data se nemají prozrazovat.

„Samozřejmě je to rodné číslo, potom čísla kreditních karet a kód, který máte vzadu na kreditní kartě. To jsou citlivé záležitosti a rozhodně se nikdy nemají někam předávat.“

Případ, který třeba nyní řeší středočeští policisté, je z Berounska. Dvaasedmdesátiletý muž prodával na jednom z bazarových portálů kufr za 400 korun a nakonec přišel o 100000 korun. Za podobné podvody hrozí podle policistů mnohaleté tresty za mřížemi.

autoři: Radek Duchoň , JMys
Spustit audio