Senioři se přestávají bát počítačů. Pomáhají jim speciální kurzy

Vývoj se v posledních několika letech řítí kupředu, v oblasti moderních technologií to platí dvojnásob. Pro starší lidi je proto poměrně těžké držet s tímto rychle postupujícím rozvojem krok. Někteří z nich proto například počítače a internet zcela odmítají. Jiní ale naopak chtějí nových možností využívat.

Pro aktivní seniory je dnes k dispozici řada počítačových kurzů, které mohou mít nejrůznější úrovně. Od zcela základního seznámení a jednoduché práce s počítačem až po složitější úkony, vyhledávání dat a informací a podobně.

„Lidé k nám přicházejí buď se zcela jasnou představou, co se chtějí naučit, anebo jsou otevřeni prakticky čemukoli, s čím je v souvislosti s počítačem a jeho využitím můžeme seznámit,“ říká manažerka Programů pro seniory Klubu Remedium Helena Kubů.

Čtěte také

Znalost práce na počítači přináší seniorům kromě jiného i pocit sounáležitosti se společností, necítí se vyčlenění. „Každou chvíli jim někdo řekne, aby si něco našli na webu. A oni přitom vědí, že to neumí a necítí se kvůli tomu příjemně,“ vysvětluje Helena Kubů.

Počítačový kurz pro seniory v Českém Brodě

Člověk přitom nemusí mít počítač přímo doma. Dnes je dostupný i na mnoha jiných místech, například v rámci knihoven a podobně. Prostory určené k využívání počítačů zřizují i mnohé obecní úřady, domy pro seniory a další instituce.

Kromě začátečnických kurzů, které zájemce s počítačem seznámí a naučí ho základní uživatelské postupy, je možné si vybrat i kurzy, které přibližují komunikační počítačové dovednosti, jako je práce s e-mailem, se skypem nebo facebookem.

„Samozřejmě učíme seniory i s chytrými telefony, protože to už jsou v podstatě takové malé počítače, a mnohdy si s nimi nevědí rady ani mladší lidé. Starší lidé je často dostanou třeba od svých dětí nebo vnoučat a potřebují zkrátka pomoc,“ popisuje Helena Kubů.

Spustit audio