Senohraby – pro Pražany kdysi lyžařské středisko „za rohem“

29. březen 2021

Před 100 lety jezdili Pražané za zimními sporty hlavně do okolí Prahy, především do Mnichovic, Senohrab a Ondřejova. Právě tam totiž byly vynikající sněhové podmínky, mnohdy lepší než například v Krkonoších. Do Ladova kraje jezdívalo tolik lidí, že o víkendech musely být z Prahy vypravovány zvláštní vlaky. V Senohrabech byl dokonce skokanský můstek.

Historické pohlednice skokanského můstku v Senohrabech

Senohraby – Davos u Prahy

„Na popud lyžařů SK Slavia Praha byl na severním okraji kopce Hláska postaven skokanský můstek s nájezdovou věží vysokou 16 metrů. Zprovozněna byla 15. ledna 1933,“ popisuje začátky skokanského můstku v Senohrabech pražský průvodce Tomáš Bezouška a dodává: „Slavnostní exhibici přihlíželo víc než pět tisíc diváků. Pořadatelé dokonce pozvali i norského olympijského závodníka a mistra světa Sigmunda Ruuda. Senohraby si následně získaly velkou oblibu milovníků zimních sportů, kteří jim říkali Davos u Prahy. Tisk označoval skokanský můstek jako o senohrabský Holmenkoll.“

(Pozn. Holmenkoll je předměstí norského Osla. Je ve stejné nadmořské výšce jako senohrabská Hláska. Můstek Holmenkoll byl postaven v roce 1892 a funguje dodnes.)

1935 – Krkonoše bez sněhu, lyžovalo se v Senohrabech

V lednu 1935 se mělo v Krkonoších uskutečnit mistrovství lyžařských žup. Na rozdíl od středních Čech bylo ale na horách málo sněhu. Jen několik dní před startem byl proto závod přesunut právě do Senohrab.

Historická pohlednice skokanského můstku v Senohrabech

„Svou poslední slávu zažil můstek na začátku druhé světové války. Tehdy většina horských oblastí ležela mimo Protektorát, a tak milovníci lyžařských skoků a stop museli využívat vnitrozemské oblasti. V únoru 1941 se v Senohrabech uskutečnila část Mistrovství republiky v klasickém lyžování. Pak ale musel lyžařský svaz omezit činnost a lyžařské závody byly zakázány. Skokanský můstek tak začal chátrat. Jeho osud zpečetili členové Hitlerjugend, kteří byli ubytováni v bývalém hotelu Valencia. Dřevěné části rozebrali a spálili v kamnech,“ popisuje Tomáš Bezouška.

Můstek z padákové věže

Deset let po skončení války byl lyžařský oddíl v Senohrabech obnoven. Můstek obnovil v lednu 1961. Dobrovolníci odpracovali na jeho stavbě přes tři tisíce brigádnických hodin. Při stavbě nájezdové věže byl použit materiál ze zrušené padákové věže, která stála od roku 1937 v Praze na holešovickém výstavišti. K definitivnímu konci Tomáš Bezouška říká: „V březnu 1970 se mělo v Hrušově uskutečnit lyžařské mistrovství republiky žáků. V Senohrabech ale napadlo tolik čerstvého sněhu, že se den před startem zřítila nájezdová věž. Po částečné opravě pak fungoval můstek až do roku 1977. Po dvou letech byl ale kvůli havarijnímu stavu definitivně rozebrán.“

Senohraby - místo, kde před 100 lety stával lyžařský můstek

Spustit audio

Související