Separační desky zlepší zvukovou i tepelnou izolaci keramických dlaždic

28. leden 2021

Trávíte více času doma a ruší vás, když o patro výše v domě slyšíte hlasité kroky nebo běhání dětí nad vámi? Podlahu můžete zvukově i tepelně odizolovat. Speciální separační deskou umístěnou pod keramickou dlažbu utlumíte přenos hluku, který je způsobený mechanickými nárazy na povrch podlahové konstrukce. Podle Tomáše Heřmana, školitele RAKO, je systém vhodný i pro podlahové vytápění.

Zimní období je ideální pro různé rekonstrukce a úpravy interiérů. Pokud nyní více pobýváte doma, možná zjišťujete, že je vám doma nejen chladno, ale navíc vás ruší, když o patro výše v domě slyšíte hlasité kroky. Oba problémy můžete vyřešit pokládkou keramické dlažby s použitím separačních a zvukově izolačních desek. Keramika je přírodní materiál, je odolná proti opotřebení i proti vodě, je nehořlavá i chemicky odolná. Zkrátka, nemá limity.

Krok číslo jedna – správný výběr i nákup

Při výběru obkladů a dlažby můžete s tvůrčí fantazií kombinovat různé vzory a velikosti dlaždic, především velkoformátové dlaždice s mozaikou. Vyplatí se pak využít vizualizaci, kterou vám podle vašeho zadání vytvoří každý profesionální prodejce.

Při výběru obkladů a dlažby můžete s tvůrčí fantazií kombinovat různé vzory a velikosti dlaždic

Pokud si necháte vizualizaci připravit z rozměrů vaší koupelny a vybraných dlaždic a obkladů, uvidíte každý detail a ujasníte si vhodnost či nevhodnost zvolené kombinace vzorů i barevných odstínů. Navíc si tak přesně spočítáte, kolik budete potřebovat materiálu. U běžných formátů se doporučuje přikoupit rezervu 15 % celkového množství, u formátů velkých raději počítejte s rezervou 25 %.

Kvalitní obkládku menšího prostoru zvládne schopnější kutil

Ještě než začneme, je dobré před obkládkou vyskládat samotné dlaždice na sucho na zem, stejně postupujeme i v případě obkladaček. Ujasníme si tak množství a ohlídáme si, aby se nepotkávaly jednotlivé vzory. Než se do obkládání pustíme, musíme také zkontrolovat rovnost povrchu a případně ho opravit. Dokonale rovný podklad je základ. Nejčastěji se pro tyto účely používají samonivelační stěrky. Jejich aplikace je velmi jednoduchá. V každém případě jsou vhodnější samonivelační stěrky na bázi cementu, nikoliv anhydridu, který při kontaktu s vodou ztrácí svou přídržnost.

Keramická dlažba s izolační vrstvou pomůže podlahu zvukově i tepelně odizolovat

Separační deska jako izolace zvuková a tepelná

Pokud je v dané místnosti podlahové vytápění, je velmi vhodné ještě před samotnou pokládkou aplikovat separační desky. Jsou široce používané pro své vynikající izolační vlastnosti. Separační deska jako tepelný izolant sníží tepelnou ztrátu, která se dostává do podlahy a teplo dále odvádí směrem nahoru do místnosti.

Separační deska jako tepelný izolant sníží tepelnou ztrátu

Tento tepelný izolant má více vlastností. Můžeme ho využít také jako zvukovou izolaci. Díky své schopnosti snížit hluk až o 14 decibel zvýší komfort v bytových domech. Můžeme ho tedy použít i v místnostech, kde není podlahové vytápění, ale kde chceme naopak místnost zvukově odizolovat. Například v případě, kdy máte v rodinném domě v přízemí ložnici a v horním patře ve stejném místě chodbu nebo koupelnu s dlažbou.

Separační deska jako ochrana samotné dlažby

Další využití separační desky je skryté v jeho názvu. Je schopen „separovat“ napětí, které vzniká mezi samotným podkladem a dlažbou. Keramika je jiný materiál než betonový podklad nebo OSB desky u dřevostaveb. Právě separační deska vstřebá napětí, které mezi nimi vzniká. Jeho tloušťka je 6 mm, takže při aplikaci musíme počítat s tím, že tímto krokem podlahu zvýšíme. Z hlediska nákladů se jedná o dlouhodobou návratnost a pocítíme jí na více úrovních. Dlažba déle vydrží, protože nebudou praskat spáry a efektivnější bude i podlahové vytápění, což naopak znamená úsporu energie.

Spustit audio