Seriál Osada se natáčel na Berounsku. Hrají v něm Pavel Nový, Ivana Chýlková nebo Tomáš Hanák

29. červenec 2021

Nový komediální seriál Osada režiséra Radka Bajgara podle scénáře Petra Kolečka má být metaforou společnosti v prostoru chatařů. První ze třinácti dílů uvidí diváci České televize (ČT) 3. září. Pracovní název seriálu, který se natáčel v chatové oblasti Nižbor na Berounsku, byl původně Chataři. Lidé si ho ale pletli s populárními Chalupáři. 

„V Chalupářích šlo především o to chalupaření, v Osadě jde o takovou metaforu společnosti postavenou na jiném principu. Lidé v Osadě jsou každý jiný, každý z nás je svým způsobem magor a oni také. Přitom spolu musíme žít a oni ukazují na malém prostoru, že když se rozhodnou, že spolu budou vycházet, tak to jde,“ řekl Bajgar.

„Lidé v Osadě jsou každý jiný, každý z nás je svým způsobem magor a oni také. Přitom spolu musíme žít a oni ukazují na malém prostoru, že když se rozhodnou, že spolu budou vycházet, tak to jde,“ řekl Bajgar.

Děj seriálu se odehrává v chatové osadě Záhoří, kam jezdili už dědové, rodiče a budou do ní jezdit asi i děti hlavních hrdinů. Platí tam neměnná pravidla a tradice. Přesto, že svět se mezitím změnil a každý z chatařů žije ve své sociální bublině - například spisovatelka románů červené knihovny, voják v záloze nebo milionář, který tají svůj majetek.

„Ztrácíme schopnost domlouvat se, ve výsledku se pak nemáme rádi, a nakonec se vše může zradikalizovat. A tak jsem hledal prostředí, kde se přirozeně potkávají velmi různí lidé. A staré chatové osady jsou jedním z nich,“ řekl Bajgar.

Napsáno s nadsázkou

Mezi hlavní postavy seriálu využívajícího český fenomén chataření patří kadeřnice Helena Rubalová, která podle své představitelky Petry Nesvačilové umí ovlivňovat chod místní osady, aniž si toho kdokoliv všimne. „Baví mě, jak je to napsáno s nadsázkou. Nikdo není normální, každý má své specifikum. Nicméně já to brala jako určité mimikry,“ uvedla Nesvačilová.

V seriálu dále hrají Martin Myšička, Pavla Beretová, Radek Holub, Ivana Chýlková, Šárka Vaculíková, Stanislav Majer, Pavel Nový, Jana Švandová, Tomáš Hanák, Igor Bareš, Eva Leinweberová, Filip František Červenka, Jana Plodková, Jaromír Dulava a další. Titulní píseň k seriálu s názvem Má chata, můj hrad složil a nazpíval Ondřej Ládek alias Xindl X.

autoři: Josef Kaňka , Von | zdroj: ČTK
Spustit audio