Sesadí Zápotockého z piedestalu? Socha komunistického prezidenta stále budí vášně

14. listopad 2015

Nechat, či zbourat? Obyvatelé Zákolan na Kladensku v sobotu odpoledne několik hodin diskutovali, co se sochou někdejšího prezidenta Antonína Zápotockého. Tu má zdejší rodák přímo v centru obce. Část lidí ji chce už několik let odstranit, jiní se domnívají, že je součástí historie obce a do Zákolan patří.

Před třemi lety soše Antonína Zápotockého v Zákolanech na Kladensku přebarvili sako načerveno a boty nabílo. Dnes, 58 let po smrti druhého komunistického prezidenta, o minulosti a budoucnosti místního rodáka lidé diskutovali s historiky v restauraci U Libuše.

Otázka, na kterou mají zdejší obyvatelé a návštěvníci různé názory, je přitom léta stejná: Má pomník na náměstí zůstat, nebo zmizet?

Zastánci druhé varianty poukazují na to, že Zápotocký byl jedním z hlavních aktérů politických procesů v 50. letech a do poslední chvíle popíral chystanou měnovou reformu.

Část jeho zastánců ho považuje za jednoho "z nich", další v něm vidí historickou postavu, pro jiné je pomník prostě relikt a nechápou důvod, proč by socha, která na místě stojí od roku 1984, měla právě teď zmizet.

Na dnešní setkání pozvalo vedení obce několik historiků z Ústavu pro studium totalitních režimů nebo ředitele Sládečkova muzea v Kladně Zdeňka Kuchyňku. Ten upozorňuje, že Zápotockého mnohé rodiny v obci znaly a řadě z nich pomohl. S bouráním spíš nesouhlasí.

Součástí diskuze o Antonínu Zápotockém byly i dobové dokumenty z archivu Sládečkova vlastivědného muzea v Kladně.

„Odstraňování jakýchkoliv pomníků je podle mne jen velice snadné zbavení se špatného svědomí,″ říká Kuchyňka. Do Zákolan proto přivezl dobové dokumenty ze sbírek muzea, součástí akce bylo promítání reportáže Když socha rozděluje obec aneb Zápotocký v převleku režiséra Davida Vondráčka.

Odborníci navrhují, aby sochu doplnila například vysvětlující cedule, která Zápotockého zasadí do kontextu dějin. Jiní si myslí, že by bylo řešením sundat bronzovou postavu z vysokého soklu, aby na ostatní neshlížela z výšky. Rozhodnout o tom ale podle nich musí sami obyvatelé Zákolan.

autoři: Kateřina Havránková , jum
Spustit audio