Šest triků, jak beránka dobře vyklepnout z formy, aby se nezlomil, radí Josef Maršálek

Sladkého velikonočního beránka milujeme všichni, ale někdy nám radost z jeho pečení zkazí okamžik, kdy mu při vyndavání z formy upadne hlava nebo se mu ulomí uši či nos. 

Každá forma je jinak veliká, z jiného materiálu – z plechu, z keramiky, z hlíny, z litiny. Ale vždycky platí několik pravidel, které je třeba dodržet, aby se vám beránek povedl.

1. Důkladné vymazání

Základem je dobře vymazat formu. Důkladně každý záhyb raději několikrát vymazat polotuhým nebo zchladlým máslem. Pokud vytíráme formu na beránka rozpuštěným máslem, pak ho musíme poté nechat zatuhnout. Použít můžeme i olej, ale je třeba ho opravdu vetřít do všech záhybů.

2. Správné vysypání

Doporučuji vysypat hrubou moukou nebo strouhankou. Použít můžeme i kokos nebo nahrubo mleté vlašské ořechy. Beránek jde potom lépe vyklepnout, než když použijeme jemnější výsypku.

3. Plnění formy

Pokud je forma jednodílná, naplníme ji do ¾ objemu hmotou. Pokud máme formu dvoudílnou, nalijeme hmotu až po okraj spodní formy a potom přiložíme vrchní díl, který musí být také vymazaný. Máme-li formu rozdělenou na stejné poloviny, pak do spodního dílu navršíme těsto i do kopečka směrem ke středu.

4. Dokonalé pečení

Třená těsta pečeme ihned, jakmile jimi naplníme formu. Stojí-li těsto, sníh bude povolovat a těsto bude vlhnout. Pečeme velmi pomalu při střední teplotě 150–180 °C. V horkovzdušné troubě zhruba při 160 °C cca 40–60 minut. Délka pečení závisí na velikosti formy a sladkosti a tučnosti těsta. Čím větší je forma a čím více cukru a másla nebo smetany je v těstě, tím víc se budeme blížit i hodině pečení a měli bychom přidat i na teplotě. Dobře upečený beránek nebude přilepený ke stěnám formy a na povrchu bude zlatavý.

5. Dostatečné vychladnutí

Po upečení vyndáme formu s beránkem z trouby. Formu zakryjeme na 2 minuty utěrkou namočenou ve studené vodě. Pak odklopíme vrchní díl a necháme beránka vychladnout ve spodním dílu 10–15 minut.

6. Vyklápění beránka

Pokud jsme dodrželi veškeré rady, neměl by být problém beránka z formy vyklopit, aniž by se některá z jeho částí ulomila. Je dobré si pomoci i lehkým uvolněním kraje těsta od formy například pomocí jídelního nože. Teprve potom ho opatrně vyklopíme.

Je dobré ho nechat zchladnout na drátěné podložce, aby později spodek beránka nezvlhnul a nepřilepil se k talíři.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii. V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.