Šetřete moukou, ať se vám koláč povede a dlouho vydrží, radí cukrář Josef Maršálek

Množství mouky, které použijete při podsypávání zpracovávaného těsta na vále, může rozhodnout o tom, jak se vám koláč povede. Záleží samozřejmě i na druhu těsta, s jakým pracujete.

Kynuté těsto – správně vypracované kynuté těsto potřebuje už jenom minimum další mouky při dalším tvarování. Moukou šetříme, protože přílišným přídavkem mouky změníme texturu, ale také trvanlivost našeho výsledného pečiva.

Křehké těsto moukou šetříme také při přípravě křehkých těst, protože mouka v receptuře je daná. V těstě už ji máme, a proto raději volíme vyvalování mezi dvěma archy papíru či silnými igelitovými fóliemi.

Tažené těsto moukou šetříme, i pokud se jedná o těsto na tažený závin.

Listové těsto při přípravě listového těsta dáváme jen minimální množství a spíše přidáváme podle potřeby, než abychom je zbytečně ometali. Těsto si potřebné množství mouky snadno natáhne.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.