Severočeský zámek Jezeří má pohnutý osud a řadu unikátů. Málem padl za oběť těžbě uhlí

26. červenec 2018
Česko – země neznámá

Dnešní barokní zámek Jezeří na Mostecku na severu Čech v sobě skrývá renesanční objekt, který ovšem uchovává stopy gotického hradu. Patří k největším zámkům u nás, zažil však mnoho příkoří a pádů. V minulém století byl dokonce vymazán z mapy, měl totiž padnout za oběť těžbě uhlí.

Dnes, sice pomalu a ztěžka, povstává z popela. Už po staletí zůstává souborem unikátů – stavebních, historických i přírodních. Jedním z nich je například nezvyklý výhled: z jedné strany na zelené svahy Krušných hor, na druhé straně na povrchový důl.

První písemné zmínky o hradu pocházejí z roku 1363, jako majitelé jsou uváděni pánové ze Rvenic a je zapsáno označení „de Lacu“ – z Jezera nebo z Aysembergu, tedy Eisenbergu (Železných hor). Železná ruda se v této oblasti skutečně těžila.

První velká přestavba je spojená s rodem Hochhauserů, v roce 1549 se tak na úbočí hory, na základech původního hradu už skvěl renesanční zámek. V roce 1623 získali zámek Jezeří Lobkowiczové a byli jeho majiteli dalších víc než 300 let. Po ničivém požáru přistoupili k poslední, barokní přestavbě, ale 16 let po jejím dokončení zámek znovu vyhořel. Díky péči majitelů byl znovu obnoven a sloužil jako komfortní sídlo až do 2. světové války.

Pohled ze zahrady

Ze zámku měl být rekreační objekt

Tehdejší majitel Maxmilián Ervín Lobkowicz jako významný diplomat Československé republiky odešel do britského exilu a Jezeří krátce obsadil štáb Hitlerovy Osobní standarty. A pak se stalo internačním táborem prominentních osobností, pobýval tam například Pierre de Gaulle, bratr pozdějšího francouzského prezidenta.

Po válce zůstal Maxmilián Lobkowicz v exilu a zámek si přehazovaly různé instituce – od ministerstva techniky, přes ministerstvo národní obrany a Krajský národní výbor, až nakonec Okresní národní výbor Mostě začal uvažovat o přebudování zámku na rekreační objekt.

Fontána

Po roce 1989 dostali Lobkowiczové Jezeří v restitucích zpět. Byla to velká sláva, na návštěvu přijel i princ Charles a nizozemská královna Beatrix. Rozsah nezbytných oprav byl už však nad síly majitelů a tak v roce 1996 daroval Martin Lobkowicz zámek státu.
Zámek je nyní opět přístupný pro veřejnost a probíhají v něm rekonstrukční práce. Jde to pomalu, ale zdejší osazenstvo pod vedením kastelánky Hany Krejčové se snaží přidat k výkladu historie a prohlídkovým trasám i něco navíc.

Na Jezeří začíná Hudební léto

Interiér

Návštěvníci se tak mohou třeba chvíli bát ve sklepení se strašidly, která je dovedou až k truhlici plné drahokamů. Prohlídkové okruhy představují bydlení šlechty, včetně dochované koupelny a malovaného porcelánového klozetu. Na jedné z chodeb můžete obdivovat obrazy paní kastelánky, můžete se občerstvit v příjemné květinové „zahrádce“ na nádvoří, můžete se toulat parkem, anebo můžete navštívit některý ze zdejších koncertů.

V sobotu 4. srpna začíná totiž Hudební léto na Jezeří. O zmíněném víkendu si tam můžete vychutnat Smyčcový kvartet pro Horní Jiřetín od Jiřího Sychy anebo klavírní kvintet Beethovenova blízkého přítele, vynikajícího skladatele a klavírního virtuosa Ferdinanda Riese, jehož deníku vděčíme za řadu informací o Beethovenovi. Koncerty pak budou pokračovat po všechny srpnové víkendy, ke slyšení budou například díla Schuberta, Webera či Janáčka. Podrobný program najdete na webu zámku Jezeří.

https://www.zamek-jezeri.cz/cs

 

 

Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři