Šibeniční vrch u Milevska dodnes připomíná krvavou minulost

18. únor 2014
Česko – země neznámá

Od 14. do 18. století popravovali za městem milevští občané místní provinilce. Na popravišti skončili vrazi, žháři nebo také bigamista. Místo exekucí je na jednom ze zdejších vrchů, západně od města dodnes patrné.

Zde stála podezděná trámová šibenice pro dva až tři odsouzené a na tomto místě se také stínalo i zahrabávalo zaživa. V těchto místech dodnes neunikne pozornému návštěvníkovi několik vyvýšenin, někdy dva až tři metry vysokých, které jsou porostlé mechem. Soudí se, že jsou to hroby popravených hříšníků, především těch, kteří byli odsouzeni k smrti zahrabáním zaživa.

Takový odsouzenec byl posazen do mělkého hrobu, byl obložen bodláčím a křovím, a nato byl katovými pomocníky zasypán až po hlavu. Poté byl odsouzenci na srdce nasazen kůl s ostře kovaným hrotem, načež byla navršena mohyla až nad jeho hlavu. Potom kat takto nalíčeným kůlem srdce probodl a nový hrob ještě přikryl mohutnou vrstvou zeminy.

Šibenice stávala na místě dodnes nazývaném „Šibeník“ nebo Šibený vrch, v nadmořské výšce529 metrů. Vede na něj i zelená turistická značka s rozcestníkem nedaleko místa, kde vydechli naposled všichni odsouzení. Kříž symbolizující toto místo je od něj vzdálen asi100 metrůsměrem k městu.

Milevský šibenný vrch leží asi půl kilometru od okraje města směrem na západ. Je to onen nepříliš výrazný pahorek se smrkovým lesem

Samotný vrch tvoří ostrý zalesněný hřbet, dlouhý přibližně 500 až600 metrů, který vybíhá kolmo na východ směrem k Milevsku. Zde se svého času nacházel i kámen, který byl nazýván „katův kámen“. Do svrchní plochy kamene byl vtesán kruh o průměru asi10 cm, který byl po straně opatřen stružkou. Na něm měly údajně spočívat hlavy odsouzenců před setnutím.

Šibený vrch se nachází necelé dva kilometry od milevského náměstí. Po cestě se nachází i pěkná vyhlídka na město.


Zvětšit mapu

autor: Filip Černý
Spustit audio