Šibeniční vrch u Mnichovic hlídá pohádkový kocour Mikeš. Byli jsme u odhalení obří sochy

9. prosinec 2021 11:00, aktualizováno

Lyžaře u vstupu do areálu Šibeniční vrch teď vítá obří socha kocoura Mikeše z Hrusic. Sochu slavnostně odhalil vnuk slavného malíře a spisovatele - Josef Lada. Pohádkovou postavu mluvícího kocourka znají děti právě z knížek jeho dědy a také z oblíbeného večerníčku. Socha Mikeše váží jednu a půl tuny, měří přes dva metry a je největší sochou známeho kocourka v Česku.

Patrně nejslavnější pohádková postava z Ladova kraje, černý kocour Mikeš, pochází sice z Hrusic, do nedalekých Mnichovic to ale měl blízko. Chodíval tam na Mariánskou pouť, navštěvoval doktora Škvora v Nádražní ulici a přes nedaleký Myšlín putoval do světa. Je tedy možné, že si na Šibeniční vrch chodil s kamarády Pašíkem a Bobešem zalyžovat nebo se svézt na saních.

Jan Zenkl a Josef Lada (vnuk Josefa Lady)

„Sochu vytvořil mistr Martin Kučera z Nového Bydžova,“ vysvětluje majitel lyžařského areálu Jan Zenkl.

Sochu kocourka Mikeše pomohl slavnostně odhalit vnuk slavného ilustrátora Josef Lada

U slavnostního odhalení sochy Mikeše nesměl pochopitelně chybět ani Josef Lada, tedy vnuk slavného malíře.

Největší socha kocoura Mikeše v Čechách je z dubového masivu, váží 1 a půl tuny a na výšku měří 233 centimetrů. Silueta černého kocoura je stejná, jen tělo má trochu robustnější, aby vydrželo i případné dovádění nezbedných dětí. Kocourek má na nohou červené boty, v ruce hůl a na zádech torničku. Zřejmě se tedy vydává na další cestu do světa.

Spustit audio