ŠÍITÉ A SUNNITÉ

30. duben 2003

Ve zprávách o tom, co se děje v Iráku po pádu diktátora, teď častěji než dřív slyšíme podivně znějící slova šíité a sunnité. Ukazuje se, že v Iráku bylo a je víc šíitů a že právě tuto v Iráku většinovou část islámské řekněme církve Saddám velmi potlačoval. A že šíité, kteří vládnou, a to velmi militantně, v sousedním Íránu, kromě Saddáma nemají rádi ani Američany, přestože ti je diktátorova útlaku zbavili. Na výrazu šíité některé z nás možná zaujala i jeho psaná podoba, velmi neobvykle se píše se dvěma měkkými i za sebou, přičemž to první je na rozdíl od druhého dlouhé, píše se tedy s čárkou.

Popovídejme si tedy dnes o jazykovém zákulisí zvláštních slov šíité a sunnité. Pokusím se při tom vysvětlit i jejich význam. Předem říkám, že pravděpodobně nebudu úplně přesný. Jednak proto, že se pokusím být stručný, jednak proto, že nejsem odborníkem na islám a informace vyčtené z běžně dostupných knih nebývají zárukou úplné přesnosti.

Michal Novotný

Řekl jsem, že v Iráku je víc šíitů než sunnitů. To jsou dvě hlavní řekněme větve či skupiny mezi vyznavači islámu. Sunnitů je sice méně v Iráku a také v Íránu, ale když se vezme celá miliarda všech muslimů na naší planetě, sunnitů je celých 90 procent. Sunnité si takto říkají proto, že uznávají islámské tradice a obyčeje a tradice, obyčej se arabsky řekne sunna. Sunna se také jmenuje dost důležitý řekněme prvek islámu. Je to soubor pokynů a výroků proroka Muhamada a také zpráv o jeho činech, který však neexistuje v psané podobě. Sunna se jen ústně traduje. Sunna je, hlavně pro sunnity, vedle Koránu, který ovšem existuje v psané podobě, základem islámu.

Šíité se od sunnitů liší tím, že za legitimní vůdce islámu po Muhammadovi pokládají jen Alího a jeho potomky. Alí byl Muhammadův bratranec a také zeť, manžel jeho dcery Fatimy. V lednu roku 661 byl Alí v Mekce zavražděn a jeho smrtí se dovršil rozkol mezi sunnity a šíity, který trvá dodnes. Podle šíitů může být imámem, tedy vůdcem islámské náboženské obce, jen ten, kdo umí odvodit svůj původ až k Alímu a Fatimě. Jméno si šíité dali podle arabského slova ši´a, které znamená strana. Šíité jsou tedy straníci, přívrženci.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.