Silná podrážděnost může signalizovat zvýšenou funkci štítné žlázy

18. leden 2023

Štítná žláza je nezastupitelný orgán v našem hormonálním systému. Nachází se v krční jamce a svou funkcí ovlivňuje fungování našeho organismu. Z neléčeného onemocnění štítné žlázy může vzniknout skutečně závažný zdravotní problém, který vyžaduje složitější léčbu. Může se jednat o sníženou nebo zvýšenou funkci štítné žlázy a každé toto onemocnění má jiné příznaky.

Problémy štítné žlázy v primárním stadiu probíhají velmi latentně. Nemocný zpočátku může pociťovat pouze zvýšenou únavu (při snížené funkci) nebo naopak hyperaktivitu (při funkci zvýšené), a často se na možné souvislosti se štítnou žlázou ani nepomyslí.

Při zvýšené funkci je postižený značně excitovaný, podrážděný, nervózní, hyperaktivní, nemůže se soustředit, buší mu srdce a výrazně hubne. Pokud se vyskytnou podobné zdravotní komplikace, je na místě zajít co nejdříve ke svému praktickému lékaři. Často si těchto symptomů totiž nejdříve všimnou nejbližší – rodina nebo partneři.

Problémy se štítnou žlázou nezanedbejte

Vyšetření štítné žlázy se skládá z odběru krve, která se dále odešle na testy zaměřené na funkčnost štítné žlázy. Pokud je nález pozitivní, pacient je vyšetřen i na endokrinologii. Léčba je dlouhodobá a nelze se obejít bez medikamentózní léčby.

Při snížené funkci se dlouhodobě formou léků podává hormon tyroxin. Při zvýšené naopak hormony, které štítnou žlázu tlumí. Při počátků léčby hyperfunkce je také na místě, aby se sám pacient snažil vědomě zklidnit, odpočívat a jíst pestrou stravu. Je právě na endokrinologovi, aby léčbu i podávání hormonů dobře vyladil. Štítná žláza se potom musí pravidelně kontrolovat a léčba je bohužel dlouhodobá..

Za onemocněním štítné žlázy může být stres

Za mnohým onemocněním stojí velký a dlouhodobý stres. I to může případ onemocnění štítné žlázy. Bohužel, jakkoliv můžeme mnoha nemocem předcházet zdravým životním stylem, na problémy se štítnou žlázou prevence není.

Z neléčeného onemocnění štítné žlázy přitom může vzniknout skutečně závažný zdravotní problém, který vyžaduje složitější léčbu. Na endokrinologii se proto provádí i sonografické vyšetření štítné žlázy. Na štítné žláze totiž mohou vzniknout i uzlíky nebo onkologické nádorové onemocnění. Uzly na štítné žláze se hlídají a pro kontrolu provádí punkce. Ovšem pokud se opravdu potvrdí karcinom, musí se štítná žláza odebrat. Podle daného rozsahu onemocnění celá nebo pouze částečně. Pacient je pak celoživotně odkázaný na hormonální substituční léčbu a je pravidelně kontrolován na specializovaném onkologickém oddělení.

Spustit audio