Silničáři opravují na 49. kilometru dálnice D1 úsek, kde před týdnem shořel kamion

21. říjen 2019

Silničáři řešili po nehodě na dálnici D1 na Benešovsku problémy s kanalizací, která se zanesla ztuhlým palmovým olejem, a také poničený betonový vršek vozovky. Dnes tam začali pracovat se speciální technikou.

Požár, který vznikl po nehodě cisterny a čtyř osobních aut, poničil povrch dálnice. Silničáři tak museli vozovku provizorně opravit, mimo jiné asfaltovali žárem popraskané betonové desky.

„Provizorně to vyspravíme, tak abychom bez problémů přežili zimu,“ vysvětlil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. „Výměnu poškozených betonových desek plánujeme na jaro,“ dodal.

Dva pruhy zůstanou bez omezení. Už v pondělí na úseku silničáři snížili rychlost na 80 km/h, a zároveň k němu umístili značku Nebezpečí smyku.

Olej v kanalizaci

Původně nebylo vyloučeno, že budou muset kromě opravy dálnice i vykopat a vyměnit až sto metrů kanalizace. Olej se totiž po srážce aut vylil do kanalizačního systému a rychle ztuhl. „Teď to ale vypadá, že se nám podaří tuk chemicky rozpustit a odčerpat, takže kanalizace bude funkční,“ řekl Rýdl.

Olej museli silničáři minulý týden v pondělí čistit i z vozovky. „Na odstraňování z povrchu dálnice jsme použili nejdříve mechanické odstraňování, potom páru, chemii, a dokonce sorbent (nerozpustná látka absorbující tekutiny a plyny – pozn. red.),“ popsal už v úterý pro iROZHLAS.cz Rýdl.

Hromadná nehoda se stala v neděli kolem půl osmé večer. Na 49. kilometru dálnice D1 u Psář na Benešovsku se srazila cisterna a čtyři osobní auta. Jeden z řidičů při nehodě uhořel, dalších deset ošetřili záchranáři.

autor: dok | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio