Silničáři uzavřeli Břežanské údolí. Teď jednají o mimořádném otevření nájezdů na Pražský okruh

21. březen 2022

Nájezdy na Pražský okruh mezi Dolními Břežany a pražskou Libuší silničáři nikdy neotevřeli, řidiči by se díky nim přitom hlavně při ranní špičce mohli vyhnout kolonám v Písnici a Krči. Podmínkou jejich zprovoznění je od počátku výstavba obchvatu Písnice, který je zatím v nedohlednu. Teď to ale vypadá, že se nepoužívané nájezdy mimořádně na několik měsíců otevřou.

Čtěte také

Otevřít nájezdy je možné pouze ve výjimečných případech. Stalo se to například v roce 2018, kdy dělníci rekonstruovali Libušskou ulici a auta by musela místo složitě objíždět. Podobná mimořádnost ale nastala teď v březnu. Technici totiž při kontrole zjistili, že část silnice včetně mostu vedoucí z Dolních Břežan na Zbraslav je v havarijním stavu. Takzvaným Břežanským údolí přitom denně projedou tisíce aut.

„Most je podemletý a hrozí pád opěrné zdi a utržení silnice, musíme provést opravu mostu, opěrných zdí a sanaci skalního masivu,“ vysvětluje mluvčí Krajské správy a údržby silnic Petra Kučerová. Silničáři proto už o otevření nájezdů požádali Ředitelství silnic a dálnic, které pražský okruh spravuje. „Jde však o legislativní a administrativní proces, který bude trvat několik týdnů,“ dodává mluvčí.

Dočasné otevření nájezdů by pomohlo především lidem, kteří míří z měst a obcí jižně od Prahy do metropole nebo po okruhu na brněnskou, plzeňskou nebo karlovarskou dálnici. Otevření nájezdů ale bylo stejně v plánu. Chystá se totiž oprava Barrandovského mostu a právě přes pražský okruh povedou objížďky. Dlouho nepoužívané nájezdy tak budou řidiči potřebovat, aby se Barrandovskému mostu vyhnuli.

„Abychom pomohli řidičům, tak s otevřením nájezdů na Pražský okruh počítáme v souvislosti s opravou Barradovského mostu, která by měla začít začátkem nebo v polovině května,“ upřesňuje mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. Břežanské údolí zůstane zavřené až do konce roku, Dolní Břežany proto usilují o to, aby nájezdy na Pražský okruh zůstaly otevřené po celou dobu oprav.

autor: Karolína Burdová
Spustit audio