Silný vítr lámal větve stromů, zastavil vlak a převrátil nafukovací stan. Foukat bude i o víkendu

22. září 2018 07:05

Kvůli silnému větru zasahovali v noci na dnešek  u téměř 240 případů. Jejich pražští kolegové ve stejném čase řešili necelou stovku událostí.

Podle mluvčí středočeských hasičů Vladimíry Kerekové jen v pátekl mezi 20. a 21. hodinou zaznamenalo jejich operační středisko tolik událostí, kolik jich mívají při běžněm provozu během tří dnů. "Operační středisko jsme posílili, takže místo 10 sloužilo 15 lidí. V terénu bylo zhruba 315 jednotek a 350 vozidel," dodala mluvčí. 

Nejčastěji středočeští hasiči zasahovali podle jejích slov na Kladensku, Mladoboleslavsku a v okrese Praha západ.    

Podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky největší škody způsobil vítr hlavně na západě a severozápadě Prahy.  „Zasahovali jsme i v centru Prahy. Třeba na Václavském náměstí se uvolnila plechová zábrana stavby, ale asi největší případ jsme měli v pražských Stodůlkách, kde se převrátil nafukovací stan, kde byly i dětí poblíž. Zraněné osoby byly předány záchranné službě,“ vysvětlil Českému rozhlasu Kavka.

Ve středních Čechách vítr komplikoval provoz na silnicích i na železnici. Vlaky nemohly například projet po trati z Poříčan do Nymburka, problémy byly i na trati z Prahy do Rakovníka u Unhoště na Kladensku. V Kladně muselo kvůli prudkému dešti předčasně skončit hokejbalové utkání mezi týmy Alpiq Kladno a Kert Park Praha.

Nejdřív tropy, pak ochlazení 

Za déšť i ochlazení může studená fronta, která přechází přes území České republiky od západu. Přitom ještě páteční odpoledne připomínalo tropický letní den. „Nejtepleji bylo v Brandýse nad Labem – 31,5 stupně Celsia,“ popsal Miloš Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Studená fronta by se podle meteorologů měla dále posunout na území Moravy a Slezska. K ránu by na mnoha místech měly postupně ustávat i srážky. „V sobotu bude převládat oblačno. Teploty pak budou výrazně nižší, budou se pohybovat od 14 do 18 stupňů Celsia,“ řekl meteorolog.

Ani v neděli by se pak počasí nemělo výrazně zlepšit. „Z neděle na pondělí očekáváme, že zesílí vítr. Jeho rychlost bude dosahovat až 13 metrů za sekundu, v nárazech až 30 metrů za sekundu,“ dodává Dvořák s tím, že slábnutí nastane až během pondělního odpoledne.

Noc na pondělí proto ještě budou doprovázet silné poryvy větru, které mohou lámat větve i celé stromy.

autoři: iROZHLAS.cz , Von
Spustit audio