Silný vítr odpojil desetitisíce domácností od elektřiny, dopravu komplikují popadané stromy a dráty

17. únor 2022 09:27

Meteorologové varují před silným větrem. Ten už od středečního večera ve větší míře zaměstnává hasiče i energetiky, komplikace od rána vznikají i na silnicích a tratích. Ve stovkách domácností nejde elektřina.

"Vítr ve středních Čechách fouká mezi 90 až 100 kilometry za hodinu, takže opravdu fouká hodně," konstatovala ve vysílání Českého rozhlasu Region meteoroložka České televize Taťjana Míková. 

Komplikace se projevují hlavně v dopravě a energetice. Hasiči už vyjeli ke stovkám případů, především popadaných stromů a uvolněných plechů. Uzavřeny byly některé silnice, kvůli poruše trakčního vedení nejezdily vlaky mezi Velimí a Kolínem. Spadlé dráty vysokého napětí zastavily provoz také na trati mezi Berounem a Karlštejnem. 

Přímo na dálnici D1 spadly dva vysoké smrky ve chvíli, kdy tudy projížděla auta. Kupodivu se událost obešla bez nehody. 

Středočeští energetici evidují k osmé hodině ráno skoro šest desítek poruch na vedení vysokého napětí. Kvůli silnému větru je tak bez elektřiny víc než 50 tisíc odběratelů. Podle mluvčí společnosti ČEZ Soni Holingerové jsou střední Čechy zatím nejzastiženější oblastí.

"Vítr, který přišel od západu, zatím neustává. Nicméně pracujeme na obnovení elektřiny všude tam, kde je to možné," dodala Holingerová. 

Výstraha meteorologů a vysoký stupeň nebezpečí platí do dnešních 14 hodin, pak by měl vítr postupně slábnout. Na mírný by se ale podle předpovědi měl dostat až během noci.

autoři: Kristýna Vašíčková , jum
Spustit audio