Silný vítr přidělal práci hasičům i energetikům. V kraji bylo v sobotu 15 tisíc domácností bez proudu

13. březen 2021, aktualizováno

Energetici už v kraji odstranili poruchy po sobotním větru. Dnes ráno ještě evidovali jednu poruchu na vedení vysokého napětí na Kladensku, kde bylo bez proudu zhruba 300 domácností. Problémy měli obyvatelé Královic a Žižic.“ Dodávku elektřiny se podařilo obnovit kolem 9:00,“ potvrdila Českému rozhlasu mluvčí ČEZ Distribuce Soňa Holingerová.

Přestože vítr ještě zcela neustal, situace je dnes výrazně klidnější. "Máme běžnou poruchovost. Občas se nějaká porucha objeví, ale je okamžitě opravena," uvedla Holingerová.

Silný vítr v sobotu zaměstnal i hasiče, vyjížděli hlavně k popadaným stromům. Do večera měli více než stovku výjezdů, hlavně na Kladensku a Mělnicku. Největší nápor zažili krajští hasiči po 17:00, kdy jim přibylo 40 výjezdů.

Napilno měli také energetici, odpoledne bylo kvůli výpadku rozvodny Dražice bez elektřiny zhruba 15.000 domácností, především na Mladoboleslavsku, ale také na Nymbursku a Kutnohorsku. K 16:00 bylo na celém zásobovacím území ČEZ Distribuce v ČR 19.000 odběrných míst bez elektřiny a 11 poruch na vedení vysokého napětí. Nejhorší situace byla právě ve středních Čechách.

"Pracovali jsme celou noc, ještě o půlnoci jsme evidovali asi 6000 odběrných míst bez elektřiny a devět poruch na vedení vysokého napětí," uvedla Holingerová. Ráno zbývalo odstranit poslední poruchu na Kladensku.

Středočeští hasiči zasahovali nejčastěji u popadaných stromů

Středočeští hasiči podle jejich mluvčí Vladimíry Kerekové mimo jiné odstraňovali stromy, které byly nebezpečně nahnuté nad rodinné domy, nebo uvolněné plechy ze střech.včí.

autor: Von | zdroj: ČTK
Spustit audio