Silný vítr připravil tisíce středočeských domácností o elektřinu. Komplikuje také železniční dopravu

30. leden 2022 11:06

Kvůli silnému větru je bez elektřiny více než 31 tisíc domácností v celém Česku, z toho jsou 4 tisíce v našem kraji. Vedení proudu poškodily popadané stromy. Vítr ráno zkomplikoval také železniční dopravu, hasiči vyjížděli v kraji k desítkám popadaných stromů na silnice a na koleje.

„Nejpostiženější lokalitou v Česku je Ústecký kraj, kde řešíme asi 6500 odběrných míst bez elektřiny. Následuje kraj Středočeský, kde je jich přes 4000 a Pardubický kraj, kde jich je přes 3500. Klid je ve Zlínském kraji, kraji Vysočina a v Karlovarském kraji. Jsme v terénu a pracujeme na obnově dodávky elektřiny naším zákazníkům co nejdříve,“ řekla dopoledne k situaci mluvčí energetické společnosti ČEZ Soňa Holingerová.

Silný vítr komplikoval také situaci na železnicích. Ráno například narazil vlak do stromu na trati u Otvovic na Kladensku nebo na trati mezi Zbraslavicemi a Kutnou Horou. Dopoledne měly problém kvůli popadaným stromům i vlaky mířící z Mladé Boleslavi na Českou Lípu.

Meteorologové v noci na neděli zaznamenali na Sněžce náraz větru o rychlosti 185 kilometrů v hodině. Kromě hor v noci silně foukalo také v níže položených oblastech, kde síla větru dosahovala rychlosti až 90 kilometrů v hodině.

Český hydrometeorologický ústav proto vydal varování před silným větrem, které má trvat až do nedělní půlnoci. Nejsilněji by mělo foukat v dopoledních a odpoledních hodinách. K večeru už by měl vítr slábnout.

autoři: Radek Duchoň , Von
Spustit audio