Silný vítr v neděli komplikoval práci energetiků i hasičů. Většinu poruch na elektrickém napětí už se povedlo odstranit

31. leden 2022 08:20

Většinu poruch, způsobených silným větrem, se už povedlo energetikům v našem kraji odstranit. Problémy kvůli popadaným stromům už nejsou ani na železnici.

Po nedělním silném větru se energetikům ve středních Čechách povedlo obnovit většinu dodávek elektřiny. Bez proudu je momentálně ještě asi stovka domácností na Mladoboleslavsku. Dopoledne by ale i tam poruchy měli odstranit.

„Nejhorší okamžik nastal v neděli okolo 13. hodiny, kdy jsme řešili 20 poruch na vysokém napětí a další desítky poruch na nízkém napětí a bez elektřiny bylo 10 tisíc domácností. Nejsložitější situace byla na Mladoboleslavsku, Kolínsku a Příbramsku,“ říká mluvčí společnosti ČEZ Soňa Holingerová.

Středočeští hasiči zasahovali o víkendu v kraji v souvislosti se silným větrem ve více než 400 případech. Nejčastěji odstraňovali popadané stromy, které dělaly problémy hlavně v dopravě, ale i energetikům. Podle jejich mluvčí Terezy Fliegerové /flígrové/ hasiči nejčastěji zasahovali na Mladoboleslavsku. „Většinou (340x) šlo o popadané stromy a 71 bylo technických pomocí jako například u uvolněných střešních krytin,“ dodala mluvčí.

Kvůli silnému větru měli napilno i pražští hasiči, kteří v neděli řešili víc než stovku případů, nejčastěji polámané větve a uvolněné plechy. V pohotovosti proto bylo kromě profesionálních jednotek i asi 30 dobrovolných. První výjezdy evidovali hasiči už od brzkého nedělního rána. „V průběhu dne jsme vyjížděli na popadané větve a stromy, ale také na uvolněné plechy na střechách. Největší nápor byl mezi 11. a 14. hodinou, kdy evidujeme zásah každé dvě minuty,“ uvedl mluvčí Martin Kavka.

autoři: Radek Duchoň , Von
Spustit audio