Silný vítr zaměstnal středočeské hasiče a energetiky i v noci na sobotu. Výstraha ČHMÚ platí až do večera

19. únor 2022 08:00

Hasiči ve středních Čechách vyjížděli od pátečního večera ke 180 případům, většinou šlo o spadlé stromy a další následky silného větru. V Čerčanech na Benešovsku narazil vlak do stromu, podle mluvčí středočeských hasičů Dagmar Zemanové se událost  obešla bez zranění. Kvůli silnému větru bude v sobotu zavřená i pražská ZOO. 

Hlášení o 180 událostech hasiči přijali od pátečních 21:30 do dnešních 7:30. "Jsou to zásahy stejného typu jako v posledních dnech, především jde o technické události, stromy padající na zaparkovaná vozidla a objekty," uvedla Zemanová.

Ve 22:40 přijalo operační středisko informaci o nárazu vlaku do stromu v Čerčanech. Hasiči evakuovali 18 lidí, cestující měli zajištěnou náhradní dopravu.

Kvůli spadlému stromu byl také dnes ráno přerušen provoz vlaků na trati mezi Nižborem na Berounsku a Zbečnem na Rakovnicku. Problémy na železnici byly hlášeny i v úseku Ješetice-Heřmaničky na Benešovsku na trati mezi Benešovem a Českými Budějovicemi.

Výstraha meteorologů před silným větrem platí zatím do sobotních 18 hodin. Jak uvádí vedení pražské ZOO na FB i internetových stránkách, kvůli silnému větru bude zahradu v sobotu pro veřejnost uzavřená.

Energetikům se v pátek podařilo opravit všechny poruchy ze čtvrtka, v pátek odpoledne ale přibyly nové. Kolem 16:30 bylo bez proudu zhruba 1000 odběratelů, o dvě hodiny později zbývalo připojit ještě 400 domácností. Bez elektřiny byli například lidé na Kutnohorsku, Příbramsku a v okrese Praha-západ.

V sobotu ráno hlásí energetici další tisíce domácností bez proudu, nejvíc na Berounsku a Příbramsku.

Někde silný vítr poškodil střechy nebo padající stromy poničily zaparkovaná auta. Podle mluvčí společnosti ČEZ Soni Holingerové byla nejhorší situace ve čtvrtek kolem 9:00, kdy bylo ve středních Čechách bez dodávek proudu 55.000 zákazníků.

autoři: Kristýna Vašíčková , Von
Spustit audio