Silvestr 2019: Hasiči zasahovali v Praze a středních Čechách u několika desítek požárů

1. leden 2020

Středočeští hasiči zasahovali o silvestrovské noci u čtyř desítek událostí, které souvisely se zábavní pyrotechnikou. Nejčastěji šlo o požáry tújí nebo odpadu. Počet výjezdů byl podobný jako v minulých letech. Nejvíce zásahů bylo na Praze-východ, naopak bez výjezdu během noci byli hasiči na Kutnohorsku. Obdobná situace co do počtu zásahů byla podle hasičů i v Praze.   

Od úterních 18:00 do půlnoci evidovali krajští hasiči 14 požárů kvůli zábavní pyrotechnice. Zatímco do půlnoci přicházely události pozvolna, v první čtvrthodině nového roku přibylo šest výjezdů a všechny souvisely se silvestrovskými oslavami. První požár roku byl nahlášen šest vteřin po půlnoci v Kostelní Lhotě na Nymbursku, kde se vznítilo 20 tújí.

V Karlíku u Prahy hořela fasáda domu, škoda byla vyčíslena na 100.000 korun. Od rachejtlí se často vznítily také odpadkové koše. „Kuriozitou byl požár zábavní pyrotechniky v uzamčeném autě v Brandýse nad Labem. Hasiči museli do vozu vniknout násilím,“ uvedla mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.  

Pražští hasiči během Silvestra a Nového roku zasahovali u celkem 55 případů. Jednalo se o menší požáry odpadů, křovin a zbytků pyrotechniky. Pražští záchranáři evidovali během noci 238 výjezdů, z toho ve spojitosti s oslavami jich bylo 53 a úrazů, které měla na svědomí pyrotechnika, bylo deset.  Na bezpečnost během silvestrovské noci dohlíželo v Praze na 500 policistů.

Podle středočeské policie i záchranné služby patřil letošní Silvestr ke klidnějším. Záchranáři tradičně ošetřovali zraněné od petard a dělbuchů a vyjížděli k podnapilým lidem, v porovnání s loňskem jim ale počet výjezdů klesl. "Zaznamenali jsme o 40 událostí méně než předcházejícím roce," řekl ČTK Petr Mach z krajské záchranné služby.

autor: red | zdroj: ČTK
Spustit audio