Silvestrovské oslavy: Utržené prsty od pyrotechniky a požár autobazaru v Klecanech

1. leden 2019 08:18

Především středočeští záchranáři měli při silvestrovských a novoročních oslavách napilno. Vyjížděli k několika zraněním způsobených pyrotechnikou i k opilcům. Pro hasiče v kraji byla noc klidnější. Největší požár likvidovali v Klecanech u Prahy, kde hořel autobazar. 

Středočeští hasiči zasahovali zhruba u třech desítek požárů. Podle mluvčího krajských hasičů Petra Svobody je to podobný počet jako v předcházejících letech. Nejčastěji hořely odpadkové koše, popelnice, hasiči taky likvidovali doutnající zbytky krabic od zábavní pyrotechniky.

Nejvyšší škodu -  a to 1,4 milionu korun, způsobil požár pěti aut v autobazaru v Klecanech u Prahy. Příčinou byla zřejmě technická závada.

Víc práce měli středočeští záchranáři. Vyjížděli celkem k 169 pacientům, z nichž 14 osob bylo zraněno či popáleno od pyrotechniky. "Už před 19 hodinou vyjela neratovická posádka rychlé lékařské pomoci k muži, kterému vybuchla petarda v ruce a amputovala palec, ukazovák a částešně prostředníček. Po nezbytném ošetření byl přepraven na oddělení plastické chirurgie vinohradské nemocnice," uvedla mluvčí středočeských záchranářů Petra Effenbergerová.

Výbuch římské svíce zranil krátce po půlnoci také nezletilého chlapce na Nymbursku. I jemu způsobil rozsáhlá devastující poranění ruky a prstů. 

Záchranka zasahovala také u 21 napadených lidí. Ještě před půlnocí pomáhali z bezvědomí ženě a o pár minut později i muži z Berounska. Žena skončila po útoku s otřesem mozku a bolestí břicha v hořovické nemocnici, stejně jako muž, který po ráně do obličeje a následném pádu upadl do bezvědomí.

Zábava se zvrtla na Praze-západ, kde byla nahlášena rvačka zhruba deseti osob. V záznamech operačního střediska byla poznámka „pere se celá rodina včetně sousedů“. Po příjezdu záchranky byla situace klidnější, žena s bolestmi v oblasti žeber ale odmítla převoz do nemocnice a podepsala negativní revers.

Podobně jako v předcházejících letech se i tentokrát záchranářům práci stěžovali opilí a agresivní pacienti.

autor: Marie Veselá
Spustit audio