Silvestrovské oslavy vypadaly jinak ve městech a jinak na venkově

Oslavy, jak je známe dnes, mají svůj počátek v 19. století. Všeobecný rozvoj v Evropě dal vzniknout mnohým luxusním restauracím a hotelům. A právě díky podnikavým majitelům se zrodily bujaré oslavy s množstvím jídla, pití a tučnými zisky.

Ve městech se takové oslavy rozšířily velmi rychle. To na venkově vše vypadalo jinak. Připomínal se svatý Silvestr, patron domácího zvířectva a dobré úrody.

Stavení obcházely ometačky, které přály vše dobré a symbolicky ometaly plotny, aby v dalším roce dobře hořely. Dveře do domu se nechávaly otevřené, aby odešlo vše zlé a muselo být uklizeno.

Také dluhy se vracely. Nový rok se zkrátka začínal doslova s čistým stolem. A abych nezapomněla, pro štěstí se jedl ovar s křenem.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio