Sir Simon Rattle se světovými sólisty a orchestry

4. únor 2024

Tento týden se vrací k České filharmonii jeden z nejslavnějších dirigentů současnosti, Sir Simon Rattle. Jeho nahrávky poslouchejte ve středu 7. 2. od 20:00.

Světové renomé získal v Anglii jako šéf orchestru v Birminghamu, vrcholem jeho dráhy pak bylo období ve funkci šéfdirigenta Berlínských filharmoniků. Po odchodu z Berlína stojí v čele Londýnského symfonického orchestru, odkud přešel k Symfonickému orchestru Bavorského rozhlasu v Mnichově. Má významný vztah k české hudbě a jeho manželkou je pěvkyně Magdalena Kožená. Při příležitosti jeho hostování v Praze si můžete na stanici D-dur ve středu poslechnout některé jeho koncerty z posledních let. Bude to nejprve slavný violoncellový koncert Edwarda Elgara se sólistkou Sol Gabetou.

Velký prostor věnoval v posledních letech Rattle spolupráci s fenomenálním polským pianistou Krystianem Zimermanem, který je pověstný perfekcionista a má neuvěřitelně krásný tón. V období lockdownu s ním natočil všechny Beethovenovy klavírní koncerty, které jako mladý natočil už s Leonardem Bernsteinem. My si v jejich společném provedení poslechneme Bernsteinovu Symfonii č. 2 „Věk úzkosti“ a pak také Klavírní koncert č. 1 d moll Johannesa Brahmse.

Mezitím je ovšem možné slyšet Mahlerovu Píseň o zemi, jak ji provedl v Mnichově s Magdalenou Koženou mezi sólisty a toto provedení známe i z Prahy. A těšit se můžete i na Rattlovo provedení baletu Pták ohnivák v kompletní verzi. Jak už bylo řečeno, mezi orchestry se bude střídat Berlínská filharmonie, Londýnský symfonický orchestr a Symfonický orchestr Bavorského rozhlasu.

Poslouchejte ve středu 7. 2. od 20:00 

Spustit audio