Skalka jménem Kazatelna ve Chřibech byla údajně působištěm svatého Metoděje

1. srpen 2018
Česko – země neznámá

Zajímavým místem ve Chřibech je bezesporu Kazatelna, na které údajně kázal svatý Metoděj. Nachází se nedaleko hradu Cimburka u Koryčan v okrese Kroměříž ve Zlínském kraji.

A proč vlastně Kazatelna? „Historické prameny uvádějí, že tam kdysi kázal svatý Metoděj. Bylo to vhodně místo na promlouvání k lidu, je to vysoký pískovcový kámen, pod kterým se rozprostírá údolí,“ říká Pavla Večeřová, vedoucí Kulturního centra Buchlovice.

K místu se samozřejmě váže i pověst. Lidé si mezi sebou říkali, že v Buchlovských lesích se vyskytují černokněžníci. „Když Metodějův nástupce začal pronásledovat staroslověnské kněze, tak oni se ukryly právě do Buchlovských lesů a nosili černé pláště,“ dodává Večeřová.

Skála Kazatelna vznikla zřejmě v době ledové, zhruba před deseti tisíci lety. Patří mezi největší chřibské skalní útvary z té doby. Její vrchol zdobí dvouramenný kříž z roku 1972. Je odsud vidět do údolí Kyjovky, na hrad Cimburk a část Koryčanské přehrady. Je to nádherné údolí s buky. A i když hrad Buchlov odsud neuvidíte, určitě stojí za to vydat se z Koryčan dvoukilometrovou trasu pěšky na Kazatelnu a užít si Chřiby i z jiného pohledu.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio