Skalní hrad Drábské světničky bude několik let uzavřený. Kvůli přírodním živlům a vandalům chátrá

20. červen 2021

Zřícenina skalního hradu Drábské světničky v Českém ráji zůstává pro veřejnost uzavřená. Podle archeologů je její stav kritický; pískovec, z kterého je postavená, je totiž náchylný k obrušování. Poškozují ho i vandalové, kteří do něj vyrývají nápisy. Státní lesy teď připravují projekt na ochranná opatření.

Oprava skalního hradu Drábské světničky v Českém ráji potrvá minimálně tři roky. Na stavu zříceniny se podepsal velký zájem návštěvníků, vandalové a částečně i přírodní živly. Lesníci tak musejí postavit nové chodníky i zábradlí a zamezit tak dalšímu poškození pískovcových skal. „Podpisy vyryté do zdí přibývají. Projekty, které k ochraně Drábských světniček vznikají mají zajistit, aby se lidi skalních zdí ideálně vůbec nedotýkali,“ komentuje stav památky lesní správce Jaroslav Čácký.

Turisty zastaví mříž

„Momentálně brání turistům k návštěvě vnitřního okruhu ocelová mříž. Ta tady bude do doby, než se vystaví nové přístupové cesty. Poté se přesune,“ říká Čácký.

Prohlídkový okruh zříceniny hradu Drábské světničky v Českém ráji je uzavřený od jara roku 2020. Lesní správci vstup původně uzamkli kvůli epidemii koronaviru. Přestože vládní opatření už jeho otevření umožnila, pro turisty zůstává nadále nedostupný.

autor: Jana Pšeničková
Spustit audio