Skálovi vyměnili pohodlí plzeňského domu za život ve venkovské ruině

12. říjen 2020

Do šumavského Palvínova se přestěhovala z města rodina Skálů. Koupili zruinovaný statek se zámečkem a rozsáhlým parkem. Na místě ještě před pár lety netekla voda, nefungovala elektřina a všude byl nepořádek.

Skálovi žili v Plzni v novém domě a měli k dispozici všechny vymoženosti současné doby. Přesto se tohoto komfortu vzdali a koupili si na venkově rozpadlý starý statek. „V Plzni jsme měli vše hotové a nudili jsme se. Hledali jsme nějaký zájem a zpestření. Tady si myslím že ta práce a naplnění bude do konce života a předáváme něco dál,“ vysvětlil Petr Skála důvod, proč s rodinou vyměnili nový dům v plzeňské Doubravce za zruinovaný areál v Palvínově nedaleko Hartmanic.

Historie Palvínova sahá do 17. století. Od počátku 19. století statek se zámečkem a parkem vlastnila rodina Augustina Müllera. Po válce šli Müllerovi do odsunu. Palvínov pustl a zůstaly z něj ruiny. Práce manželů na opravě a úklidu areálu začala čištěním zahrady, ze které byla v té době džungle. Po bývalých majitelích zůstaly v parku i památné stromy a různé vzácné rostliny. Chloubou zahrady je například obrovská magnolie.

Nádvoří krášlí i nově opravená a funkční kašna. „Je fajn, že všichni mají bazény a my máme kašnu. Takže naše děti se koupou v létě v kašně,“ pousmála se Renata Skálová. Novou podobu dostává postupně i bývalá sýpka, ve které budou apartmány. Jedna z místností bude fungovat jako společenská místnost. Jsou v ní kachlová kamna.

Ze 12 místností zámecké budovy obývají Skálovi se třemi dětmi zatím jen část, další místnosti opravují. První roky na zámku byly náročné. „Dokud to šlo, tak jsme koupali děti venku ve vaničce, a poté jsme měli vaničku vevnitř a kýblem nalévali vodu, jako to bylo dřív,“ vysvětlila Renata. Tak jako bývalí majitelé, tak i Skálovi mají hospodářství. Z Palvínova se tak ozývají zvuky všech možných zvířat.

Manželé přetvořili celý svůj život

Skálovi museli změnit celý svůj život, oba přišli z oboru gastronomie. Renata má policejní školu a kriminalistika se jí v Palvínově příliš nehodí. „Na podzim jsme maximálně řešili, že nám někdo rozpíchal balíky a my jsme si mysleli, že nám to udělal někdo úmyslně. Nakonec jsme zjistili, že nám to udělali jeleni,“ smála se paní Skálová, která se musela mnoho z hospodaření naučit.

Vedle zámečku stávala panská kaple svatého Valentýna, kterou zlikvidovali za minulého režimu. V budoucnu však manželé plánují kapli znovu postavit. „My bychom byli rádi, kdybychom byli pochováni tady pod tou kaplí svatého Valentýna,“ řekla Renata.

Manželé Skálovi odešli z luxusu z Plzně a začali hospodařit a rekonstruovat zruinovaný zámeček. Ještě nikdy toho prý nelitovali.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio